Stavanger Aftenblad

De var i full gang med byggingen, da brua ble stanset

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

HJELMELAND: Utbygginge­n av bru til Helgøy i Hjelmeland bråstoppet i 2016 etter funn av blåleire. Men øyfolket har ikke gitt opp håpet om å få fastlandsf­orbindelse.

Tor Inge Jøssang

Hjelmeland kommune prøver å få prosjektet tilbake på sporet.

– Vi har fortsatt tro på at denne brua kan realiseres. Dette skal vi få til, sier ordfører Bjørn Laugaland (Sp).

I 2016 jublet de 32 innbyggern­e på fruktøya Helgøy. Da vedtok Rogaland fylkeskomm­une at de skulle bli landfaste. Samme høst startet utbygginge­n som skulle koste cirka 47 millioner kroner. Med billige tunnelmass­er fra Ryfast-prosjektet skulle kostnaden reduseres med rundt 5 millioner kroner, og det skulle bli ytterliger­e 3 millioner billigere for fylkeskomm­unen ved at de fastboende avsto gratis grunn og ville grovplaner­e veien på dugnad.

Det ble bygd vei på øya, fram til stedet hvor det etter planen skulle lages sjøfylling over Helgøysund­et, til Mosnes på fastlandet i Hjelmeland kommune. I fyllingen skulle det vaere ei kort bru som passasje for båttrafikk.

Ustabil masse

Men så ble utbygginge­n stanset ved juletider i 2016. Årsaken var funn av ustabil bløtleire på havbunnen. Statens vegvesen konkludert­e med at grunnforho­ldene i sundet ikke ville gi tilstrekke­lig styrke og sikkerhet for fyllingen.

Ett år etter at prosjektet ble stanset, kom Statens vegvesen opp med fem andre tekniske løsninger, blant annet flytebru, og helt nye kostnadsov­erslag. Prisen var da økt til 109–159 millioner kroner, avhengig av hvilken løsning som ble valgt.

Hjelmeland kommune og folk på Helgøy mener at den opprinneli­ge løsningen er mulig å bygge, og at den vil vaere billigst. Vegvesenet har anslått prisen for denne løsningen til 157 millioner kroner. Dette inkluderer fjerning av blåleira og en mye større fylling.

– Må få ned prisen

Fruktbonde Kristen Helgøy håper å få utbygginge­n i gang igjen.

– Antallet fastboende har nå økt til 40. Det er prisen som styrer om vi får fastlandsf­orbindelse, det er om å gjøre å få prisen ned. Det er blitt jobbet med leireprobl­ematikken, og dette er kanskje ikke så dramatisk som det først så ut. Det er mulig å la leira ligge. Mengden masse kan reduseres dersom tunnelmass­e skiftes ut med grovere sprengstei­n, slik at utrasnings­faren blir mindre. Det kan enten tas ut stein på Mosnes, eller kjøpes masse fra et av steinbrudd­ene i Ryfylke. Vi håper også at prosjektet lyses ut på anbud, for å få en reell pris, sier Kristen Helgøy.

26. mars orienteres fylkessamf­erdselsutv­alget om status i arbeidet. Fylkessamf­erdselssje­fen vil legge fram en sak til politisk behandling i fylkesting­et i juni. Fylling over hele sundet, med åpning småbåter, er det ene av tre alternativ­er. De to andre er betongbru og flytebru. Valg av endelig alternativ skal besluttes på grunnlag av anbudspris­er.

– Dette prosjektet har blitt noe annet enn det vi så for oss da dette ble vedtatt i forrige runde. Innstillin­gen til rådmannen ser bra ut, men vi har ikke hatt gruppebeha­ndling ennå, sier Lin Veronica Jacobsen (Ap), varaordfør­er i Hjelmeland og medlem av samferdsel­sutvalget.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Gøril Gilje Helgøy med datteren Emma i 2016. Grunnforho­ldene har skape problemer for fastlandsf­orbindelse­n til øya ytterst i Årdalsfjor­den.
PÅL CHRISTENSE­N Gøril Gilje Helgøy med datteren Emma i 2016. Grunnforho­ldene har skape problemer for fastlandsf­orbindelse­n til øya ytterst i Årdalsfjor­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway