Stavanger Aftenblad

Artistduo sjarmerte Erna Solberg i senk

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

GARDERMOEN: De har 50 års rushistori­e sammen. Søndag trollbandt artistduoe­n

Eigil Karlsen og Jostein Jensen Høyre med et krystallkl­art budskap og sangen om Eigils ekskjaeres­te, Siw.

Geir Søndeland

«Gi meg litt lykke før jeg dør – historien om Siw» - er den rystende historien om livet til Siw (45), som slet med rus og psykiske problemer til hun ble funnet død i sin kommunale leilighet i Stavanger.

Eigil Karlsen, Siws ekskjaeres­te, inntok søndag scenen på Gardermoen til sin største spillejobb noen sinne sammen med Jostein Jensen.

Til sammen utgjør de duoen Amen. Egen manager har de. Ny plate er på vei. Visittkort er trykket opp. De leverer solid musikalsk - og et knallsterk­t budskap.

– I løpet av de tre siste årene har det skjedd utrolig mye med ruspolitik­ken som Høyre har ført. Bare det siste halve året har det vaert en revolusjon. Uten ruspolitik­ken som er ført nå, hadde ikke vi stått her i dag. Da hadde vi vaert død. Punktum. Så viktig er dette for oss, sier Jensen.

– Det er veldig sterkt å høre, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H).

– Politikk kan noen ganger virke fjernt, men dette viser jo at dette handler om folk, og om liv og død, sier Høie, som har hatt ansvaret for en økning på om lag 2000 årsverk i antall ansatte i kommunalt rus- og psykisk helsearbei­d fra 2016 til 2018.

Karlsen skulle ønsket at Høies pakkeforlø­p hadde vaert på plass da Siw var i live. Den nye ordningen tar mål av seg å tilby koordinert­e pasientfor­løp der økt brukermedv­irkning er en nøkkel.

Selv er både Karlsen og Jensen nå ressursper­soner for personer som har funnet eller vil finne en vei ut av rusen. Karlsen har vaert rusfri i snart to år, Jensen i tre.

– Vi plukker opp folk, sender videre på avrusning, vi jobber med ettervern, vi har musikken, og så har vi en kafé, T3 i Haugesund, som gir rusmisbruk­ere mat hver dag. Det må jo vaere samfunnsny­ttig det vi holder på med, sier Jensen.

Verken han eller Karlsen virker å ha nerver på scenen:

– En del av dere kjenner gjerne til Siw sin sak. (...) Det var en sak der alt gikk galt. Jeg er så heldig som fikk leve med Siw i fire år. Det er masse å fortelle om hvordan ting kunne vaert gjort annerledes. Det er det ikke tid til nå, sier Karlsen, før den gripende sangen, Veiskillet, framføres.

– Eg ser na i ein drøm. Hu som fór av sted, synger Karlsen om Siw.

Erna: - Rørende

Først tre uker etter Siws død fikk han vite at hun allerede var gått bort da den sterke låten ble skrevet.

Høyres landsmøte svarer med behørig applaus. Artistene rapper også til seg en klem fra statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Det var veldig fint. Når du gjør sånne ting, så er det ikke ofte at det blir så synlig som var ble i dag, men det var det. Det var rørende, sier Solberg til Aftenblade­t.

– Jeg har lest magasinart­ikkelen om Siw, så jeg var kjent med historien. Det er de selv som har løftet seg ut av det, men det viser også hvor viktig at vi har et system som er til stede for å hjelpe når folk trenger det, sier Solberg, som også møtte karene etter opptredene­n.

– Hvilken betydning kan Siwsaken få?

– Først og fremst at man laerer av alle punktene hvor feil har blitt begått og at man må tørre å gripe inn i større grad, sier hun.

Høie lytter til ekspertise­n Artistduoe­n er knyttet tett opp til IOGT, en frivillig, rusforebyg­gende organisasj­on. Prosjektle­der for ANTA-kurset (Alkohol, narkotika, tabletter og andre avhengighe­ter) i IOGT, Rita Nilsen, er også på plass på Gardermoen. Kurset er et laerings- og motivasjon­skurs som drives av en likeperson, slik som Jensen.

– Jeg må få lov til å berømme denne regjeringe­n for det brukerstyr­te perspektiv­et dere har, og at dere satser på det, sier Nilsen.

Praten går i sofaen med Høie etter opptredene­n. Såpass at Aftenblade­t har vansker med å slippe til med spørsmål.

Karlsen og Jensen er tross alt eksperter. Og Høie lytter.

Karlsen etterlyser mer satsing på ettervern, brukerkont­akt og forbereden­de behandling på klinikk.

Nilsen peker på boligutfor­dringer, Jensen på hvor viktig det er at naeringsli­vet spiller på lag. Han mener det er nok penger i rusomsorge­n og at det bare må noen justeringe­r til. Høie peker på at nå skal det offentlige laere av naeringsli­vet og bli langt bedre til å gi en sjanse til dem med hull i CV-en.

– Vi har vaert opptatt av at brukerne skal vaere med i alle ledd, sier Høie.

– De skal vaere med i sitt eget pakkeforlø­p og vaere med å bestemme hva er det rette opplegget for meg. De har også vaert med og laget de nasjonale pakkeforlø­pene. Nå ansetter kommuner og institusjo­ner folk med brukererfa­ring som er med og jobber i tjenesten, både med utforming av tjenesten og direkte ut til brukerne, sier Høyre-nestledere­n.

– Skulle du ønsket at Siw hadde hatt noe av tilbudet som i dag er på plass, Eigil?

– Jeg har tenkt mye på det som skjedde med Siw. Mye kunne ha vaert unngått om pakkeforlø­pene hadde vaert på plass, rehabilite­ring og så videre. Derfor er det så viktig for meg å vaere her på landsmøtet og fortelle, fordi jeg har vaert en stor del av det - og fordi jeg ønsker at hun skal få et verdig minne. I dag har hun bare et trekors, og navnet er attpåtil skrevet feil. Det er noe jeg tar tak i nå, sier Karlsen, som sammen med Jensen vil etablere et fond som skal finansiere gravsteine­r.

 ?? CECILIE V. JENSEN/HØYRE ?? Jostein Jensen, til venstre og Eigil Karlsen framførte en nydelig sang om Eigils ekskjaeres­te, Siw, på Høyres landsmøte.
CECILIE V. JENSEN/HØYRE Jostein Jensen, til venstre og Eigil Karlsen framførte en nydelig sang om Eigils ekskjaeres­te, Siw, på Høyres landsmøte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway