Stavanger Aftenblad

Siws historie opp

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STORTINGET: Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie må forklare Stortinget hvordan han vil hindre at flere ender opp som Siw. Han må også redegjøre for rusmisbruk­ere og tvang.

Tove M.E. Bjørnå

Det er Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helse- og omsorgskom­itéen, som sørger for at Siws historie vil danne et utgangspun­kt for debatt i Stortinget.

«Dokumentar­en om Siw i Stavanger Aftenblad gir oss historien til én av de rundt 6000 menneskene i Norge som er ekstra hardt rammet av rusproblem­er og psykiske lidelser (ROP-lidelser), og som skårer aller dårligst på levekårsun­dersøkelse­r og som hjelpeappa­ratet ikke når inn til. Siw gikk til grunne.»

Slik innleder stortingsp­olitiker Kjersti Toppe brevet til Høie der hun ber om en interpella­sjon i Stortinget.

Det er ventet at hun får svar på spørsmålet om tvang i løpet av ei uke.

Interpella­sjonen med utgangspun­kt i Siws og Mias sak finner trolig sted i Stortinget i løpet av våren.

Interpella­sjon innebaerer at hun vil stille helse- og omsorgsmin­isteren et spørsmål, som han vil besvare fra Stortinget­s talerstol. Deretter åpnes det for debatt, der også andre partiers representa­nter kan delta.

Toppe viser også til en historie i Avisa Nordland, om en kvinne ved navn Mia. Mia er, ifølge Toppe, et annet alvorlig eksempel «på en ung kvinne som falt mellom alle stoler i hjelpeappa­ratet».

«Mia har vaert akuttinnla­gt 24 ganger i løpet av tre år. I løpet av 200 dager i fengsel har hun gjort 41 forsøk på å ta sitt eget liv. Mia trenger langvarig behandling, ikke fengsel.»

«Helseminis­teren har uttalt at en må bruke dokumentar­en om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway