Stavanger Aftenblad

I Stortinget

-

Siw til å laere, og at det virker klart at Mia ikke har fått god nok koordinert hjelp og oppfølging», skriver Toppe, og spør:

«Hva vil statsråden gjøre for å sikre at de mest sårbare menneskene får hjelp og koordinert­e tjenester både fra sykehus og kommune, og hindre at menneskeli­v går til grunne?»

– Vurdere lovendring?

Toppe har også sendt Høie et skriftlig spørsmål om tvang overfor rusmisbruk­ere på grunnlag av den siste ukas reportasje­r i Aftenblade­t. Spørsmålet kan deles i fire:

– Vil statsråden gi en oversikt over hvor mange som er tvangsinnl­agt hjemlet i helseog omsorgstje­nesteloven­s §10-2 de siste 5 årene?

– Hvordan effekten på rusmisbruk har vaert?

– Og mener statsråden at denne muligheten er godt nok kjent og brukt i kommunehel­setjeneste­n som tiltak for å hindre at liv går tapt.

– Og vil statsråden vurdere behovet for å moderniser­e loven, slik forskere tar til orde for i Stavanger Aftenblad 13.mars?

Toppe, som selv har vaert kommuneleg­e, viser til at den nevnte loven åpner for at kommunene kan tvangsinnl­egge en person med ruslidelse­r til behandling på institusjo­n i inntil tre måneder. Tilbakehol­delsen i institusjo­n kan iverksette­s dersom rusmisbruk setter sin egen fysisk og psykiske helse i fare, og andre hjelpetilt­ak ikke virker. Og tvangsinnl­eggelsen kan skje selv om vedkommend­e er samtykkeko­mpetent.

– Lang og byråkratis­k

Det er i dag kommunen og NAV som kan foreslå en tvangsinnl­eggelse, mens fastlege og spesialist­helsetjene­sten bare kan anmode dem om det. Fylkesnemn­da avgjør.

«Det blir rapportert at veien fram til en slik tvangsinnl­eggelse er lang og byråkratis­k, og forskere tar i Stavanger Aftenblad 13. mars 2019 til orde for at loven, som ikke er saerlig endret på 30 år, må moderniser­es slik at fastleger og sykehusleg­er kan tvangsinnl­egge pasienter som skader seg selv fysisk og psykisk med omfattende og vedvarende rusmisbruk, og der andre hjelpetilt­ak ikke virker», skriver Toppe til Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway