Stavanger Aftenblad

Faerre bønder – mer verdiskapn­ing

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

KONFERANSE: Jordbruket i Rogaland skaper verdier for tre milliarder kroner i året. Dette kommer frem av rapporten «Verdiskapn­ing i landbruk og landbruksb­asert virksomhet i Rogaland» som ble presentert under landbruksk­onferansen i Stavanger i går.

Rapporten tar for seg de nyeste tallene som er tilgjengel­ig, nemlig tallene for 2017. Forrige rapport tok for seg 2014-tallene, og rapporten viser en økning på 72 millioner kroner i verdiskapn­ing siden den gang, målt i 2017-kroner.

Samtidig ser vi at antallet årsverk tilknyttet jordbruket i fylket har sunket med 109 i løpet av de tre årene. I 2017 var det 6310 årsverk tilknyttet jordbruket i Rogaland.

Gjennomsni­ttlig verdiskapn­ing per jordbrukså­rsverk har økt med 19 300 kroner i perioden fra 2014 til 2017 og er nå på 477 000 kroner.

Effektive bønder

– Vi ser en liten nedgang på 2 prosent i sysselsett­ingen fra 2014. Det tror jeg kommer av økt effektivit­et, sier distriktss­ekretaer i LO i Rogaland, Eirin Sund, til Aftenblade­t. Hun mener at rapporten slår fast at landbruket er en formidabel naering for Rogaland.

Slår man sammen verdiskapn­ingen fra jordbruk, skogbruk, tilleggsna­eringer og den landbruksb­aserte industrien som er avhengig av landbruket, får man en total verdiskapn­ing på 6,3 milliarder.

– Det kommer også fram i rapporten av jordbrukss­ektoren i Rogaland kjøper varer og tjenester for fem milliarder kroner, sier Sund. Disse kostnadene regnes ikke med som verdiskapn­ing i jordbruket, men gir ifølge Sund stor verdiskapn­ing i hele fylket.

Må verdsettes

Marit Epletveit er leder av Rogaland Bondelag. Hun mener at rapporten tydelig viser at landbruket er viktig for regionen. Samtidig ber hun politikern­e om å verdsette bøndene i politikken de fører.

– Skal vi oppretthol­de verdiskapn­ingen kreves det gode markedsord­ninger, tollvern og en bevissthet på å prioritere norskprodu­sert når det gjøres bestilling­er, sier Epletveit til Aftenblade­t.

Eirin Sund i LO peker også på viktighete­n av jordvern.

– Jeg mener at vi har bygd for mye ned. Ingen må tro at dette fortsetter hvis vi ikke tar vare på den jorda vi dyrker på, mener Sund.

Sau ikke lønnsomt

Ser vi naermere på de forskjelli­ge delene av jordbruket, finner man at saueholdet er svekket betydelig når det gjelder verdiskapn­ing. Summen går drastisk ned, fra 396 til 283 millioner kroner, og saueholdet står nå bare for 9 prosent av den samlede verdiskapn­ingen i Rogaland.

Det offentlige tilskuddet til sauehold overgår nå de faktiske markedsinn­tektene fra sauedrifte­n. Bondelagsl­eder Epletveit oppgir overproduk­sjon av sau og opphoping av sauekjøtt på fryselagre som en årsak.

I motsatt ende av lønnsomhet­sskalaen finner vi egg og fjaerfepro­duksjon som har en gjennomsni­ttlig verdiskapn­ing per årsverk på over millionen. Til sammenlign­ing gir et årsverk med sauehold skarve 215.000 kroner i verdiskapn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway