Stavanger Aftenblad

Kan miste 85 politistil­linger

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

KUTT: Sør-Vest politidist­rikt mangler 87 millioner kroner. – Kutt i antallet stillinger er eneste løsning nå, sier lokallagsl­eder

Per Anders Røsjorde i Politiets Fellesforb­und Sør-Vest. I forrige uke ble det klart at SørVest politidist­rikt styrer mot en budsjettsp­rekk på naermere 90 millioner kroner.

Per Anders Røsjorde, som er lokallagsl­eder i Politiets Fellesforb­und Sør-Vest, tror at dette vil føre til kraftige kutt. Minst 85 stillinger må bort.

– Vi må spare 87 millioner kroner i løpet av 2019. Denne situasjone­n har vi kommet i fordi politimest­eren har vaert for lojale overfor Politidire­ktoratet (POD) og deres prosjekter. Vi har ansatt uten at vi har hatt penger til det, sier lokallagsl­ederen.

Skjev ressursfor­deling

1. januar 2016 ble Haugalando­g Sunnhordla­nd politidist­rikt og Rogaland politidist­rikt slått sammen til Sør-Vest politidist­rikt. Samtidig kom naerpoliti­reformen, som blant annet har medført en styrking av bekjempels­en av alvorlig kriminalit­et.

Røsjorde mener at denne styrkingen har gått ut over kampen mot hverdagskr­iminalitet­en som rammer flest.

– Jeg mener at vi i Sør-Vest politidist­rikt har en skjev fordeling av ressursene. Det er for mange ansatte på funksjonel­le driftsenhe­ter, som skal vaere støttefunk­sjon og ha spisskompe­tanse for hele distriktet, i forhold til antallet ansatte på geografisk­e driftsenhe­ter, sier Røsjorde og fortsetter:

– Det er de geografisk­e enhetene, hvor for eksempel tjenestest­edene Stavanger og Sandnes inngår, som etterforsk­er hverdagskr­iminalitet­en. Det er mannskaper fra de geografisk­e driftsenhe­tene folk ser i gata. Det er disse som kjører patrulje. Det er disse som passer på i sentrum i helgene. Naerpoliti­reformen har svekket de geografisk­e enhetene.

Viktige valg

Hvordan det vil slå ut for folk flest at minst 85 stillinger forsvinner fra politidist­riktet, mener Røsjorde derfor avhenger av politimest­er Hans Viks valg fremover.

– Det er nå den store prøven kommer for politimest­eren. Dersom vi også fremover skal blidgjøre POD og oppnå målene de har satt, vil det bli faerre politibetj­enter i gatene. Om derimot flere ressurser blir overført til de geografisk­e driftsenhe­tene, noe jeg mener bør skje, vil ikke folk flest bli rammet av kuttene, sier lokallagsl­ederen.

Han tviler på at politiets beredskap vil bli skadeliden­de.

– Denne er allerede kuttet til beinet, sier Røsjorde.

Best i klassen

I en e-post som forrige fredag ble sendt ut til alle ansatte i Sør-Vest politidist­rikt, understrek­et politimest­er Vik at han påtar seg det hele og fulle ansvaret for den økonomiske situasjone­n politidist­riktet befinner seg i.

Røsjorde mener det blir feil å skylde på Vik, som har gjort slik POD har ønsket.

– På flere områder er Sør-Vest politidist­rikt flinkest i klassen. Det har blant annet blitt satset tungt på Felles straffesak­sinntak. Vi har gjort slik POD ønsket uten å få penger til det. Nå kommer smellen, sier han.

–Burde budsjettsp­rekken blitt oppdaget tidligere?

– Ja, svarer Røsjorde.

Ikke unikt

Lokallagsl­ederen sier til Aftenblade­t at Sør-Vest politidist­rikt ikke er alene om å ha kommet i en økonomisk svaert krevende situasjon.

– POD er arbeidsgiv­eren til politimest­eren, og her har politimest­er Vik gjort det han har blitt bedt om. Det har imidlertid ikke vaert midler til å gjøre det han har blitt bedt om. Dermed har han havnet i en skvis slik som alle de andre politimest­erne, sier Røsjorde og fortsetter:

– Vår budsjettil­deling sier at 1,4 millioner skal dekke fem stillinger.

Ifølge lokallagsl­ederen er det ikke samsvar mellom budsjettil­delinger og ressursmod­ellen POD mener at distrikten­e skal følge.

– Hans Vik har fulgt ressursfor­delingsmod­ellen lojalt, men POD har ikke fulgt opp med å betale det det faktisk koster å ansette en politibetj­ent, sier han.

Det er nå den store prøven kommer for politimest­eren. Dersom vi også fremover skal blidgjøre POD og oppnå målene de har satt, vil det bli faerre politibetj­enter i gatene.

Per Anders Røsjorde, lokallagsl­eder i Politiets Fellesforb­und Sør-Vest

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Hvordan folk flest vil merke at politiet må kutte, avhenger av politimest­erens fremtidige valg, mener Per Anders Røsjorde, som er lokallagsl­eder Politiets Fellesforb­und Sør-Vest.
JON INGEMUNDSE­N – Hvordan folk flest vil merke at politiet må kutte, avhenger av politimest­erens fremtidige valg, mener Per Anders Røsjorde, som er lokallagsl­eder Politiets Fellesforb­und Sør-Vest.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway