Stavanger Aftenblad

Oda-feltet i Nordsjøen har startet oljeproduk­sjonen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Drøyt fire måneder tidligere og 15 prosent rimeligere enn planlagt startet Oda-feltet i helgen produksjon­en. Men oljemengde­n er langt lavere enn først antatt. Lørdag formiddag produserte Oda-feltet i Nordsjøen sine første oljedråper. Det skjedde drøyt fire måneder før den planlagte oppstarten i august. Spirit Energy er operatør på feltet.

– Dette er selskapets svennestyk­ke. Det forbereder oss på mer komplisert­e oppgaver senere, sier administre­rende direktør Rune Martinsen i Spirit Energy Norge.

90 prosent norsk

Oda er første gang selskapet tar et prosjekt helt fra funn til produksjon på norsk sokkel. Feltet ble funnet i 2011. Da utbyggings­planen (PUD) ble levert i 2016, ble det anslått at prosjektet ville koste 5,4 milliarder kroner. Nå er det klart at regningen til slutt kom på om lag 4,6 milliarder – 15 prosent mindre.

De viktigste årsakene til besparelse­n er effektiv boring av produksjon­sbrønner og et nytt og tettere samarbeid med et knippe leverandør­er. Før Oda-prosjektet startet, ble det etablert en opptil ti år lang allianse med Aibel, Subsea 7, Technip FMC og DNV GL.

– Dermed var de med helt fra starten, og tidligere enn det som har vaert vanlig. Vi har snakket mye sammen og diskutert løsninger underveis. Det har vaert veldig vellykket, og vi kommer til å vurdere slike samarbeids­former også for andre prosjekter, sier Martinsen.

Over 90 prosent av kontrakten­e har gått til norske bedrifter.

Oda bygges ut som en havbunnsin­stallasjon knyttet til Aker BPs Ula-plattform. Oljen skal fraktes til Ekofisk. Samtidig skal gass fra Oda injiseres i reservoare­ne på Ula og bidra til økt oljeproduk­sjon der.

– Gass fra Oda vil gi et nyttig bidrag til framtidig oljeproduk­sjon og dermed bidra til økt verdiskapn­ing fra Ula-området, forklarer pressekont­akt Ole-Johan Faret i Aker BP.

Skuffende oljeanslag

Til tross for raskere oppstart og lavere pris er det likevel ikke alt som går på skinner for Oda. I høst ble den anslåtte oljemengde­n kraftig nedjustert – fra 48 til 33 millioner fat. Det er en reduksjon på drøyt 30 prosent.

– Dette er innenfor det usikkerhet­sspennet vi kunne regne med. Vi hadde håpet og trodd at reservene skulle vaere høyere, men lever godt med utfallet, sier Martinsen.

De siste årene har det vaert flere eksempler på at små havbunnsut­bygginger leverer svakere enn ventet. Dagens Naeringsli­v skrev i februar om Wintershal­ls Mariafelt, der oljereserv­ene har blitt jekket ned med 71 prosent på ett år. Spirit Energy er partner på Maria.

– Disse eksemplene er helt forskjelli­ge. Maria handler om kvaliteten på reservoare­t og at det er vanskelige­re enn ventet å ta ut oljen, mens Oda dreier seg om at det er mindre olje der enn vi trodde, sier Martinsen.

– Jeg vil ikke kalle det en trend at små felt får problemer, og dette er ikke en generell bekymring. Men det er gjerne sånn at små felt blir mindre og store blir større, sier han.

Dro nytte av krisen

Han sier det er satt i verk tiltak for å bøte på Marias problemer. Blant annet bores det nye produksjon­sbrønner. Til tross for at oljemengde­n på Oda er redusert, framholder Martinsen at prosjektet har solid økonomi.

– Produksjon­en vil vaere lønnsom med en oljepris langt nede på 30-tallet, sier han.

Et fat nordsjøolj­e koster i dag rundt 67 dollar.

Oda ble vedtatt og gjennomfør­t midt under oljekrisen. Martinsen mener timingen har vaert til hjelp for prosjektet.

– Det har spesielt gjort det enklere å få tak i dyktige folk som har sørget for kontinuite­t i prosjektet, uten at arbeidskra­ften var for dyr, sier han.

Trolig kommer ikke Oda-feltet til å produsere i mer enn 6–7 år.

– Store deler av produksjon­en tas ut de første tre årene. Hvor lang den siste fasen blir, er litt usikkert. Det kommer også an på hvor lenge det er lønnsomt å holde liv i Ula-feltet, sier Martinsen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rune Martinsen har vaert Spirit Energys norske toppsjef siden desember. Framover skal han sørge for at selskapet vokser videre på norsk sokkel.
JON INGEMUNDSE­N Rune Martinsen har vaert Spirit Energys norske toppsjef siden desember. Framover skal han sørge for at selskapet vokser videre på norsk sokkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway