Stavanger Aftenblad

Bruker 16 milliarder i Norge på seks år

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

STAVANGER: Spirit Energy bruker halvparten av sitt totale investerin­gsbudsjett på norsk sokkel. Spirit Energy ble etablert i desember 2017, da britiske Centricas olje- og gassavdeli­ng fusjonerte med Bayerngas Norge. Centrica hadde da vaert til stede på norsk sokkel siden 2006.

– Vi har bygget oss opp fra et rent leteselska­p til å bli operatør, sier Rune Martinsen, som ble toppsjef i desember etter flere år som driftsdire­ktør.

– Filosofien har vaert å bygge opp organisasj­onen først, for så å vokse, legger han til.

Skal vokse mer

Derfor mener han Oda-utbygginge­n har passet som hånd i hanske for Spirit.

– Det er et relativt lite prosjekt, men stort nok for et lite operatørse­lskap, sier Martinsen.

Fra før er Spirit operatør på Vale-feltet, som ble kjøpt av Equinor i 2012. Ifølge Martinsen er norsk sokkel en viktig prioritet for Spirit i årene som kommer.

– Vi har klare ambisjoner om å vokse i Norge. Det kan skje både gjennom utvikling av de eiendelene vi allerede har, leting og nye oppkjøp. Jeg tror det er viktig at vi ikke bare bruker et verktøy for å vokse, sier Martinsen.

Spirit har i dag 150 ansatte i Norge, de fleste ved hovedkonto­ret i Stavanger. Globalt har selskapet om lag 1000 ansatte.

Mellomstor­t selskap

Han anslår at 50 prosent av investerin­gsbudsjett­et brukes i Norge. De siste tre årene er det investert om lag åtte milliarder kroner her.

– Trolig blir tallet tilsvarend­e de neste tre årene, sier Martinsen.

Dermed bruker selskapet om lag 16 milliarder kroner på norsk sokkel på seks år.

Den daglige produksjon­en i Norge er på cirka 85.000 fat – omtrent halvparten av totalen for selskapet. Det plasserer Spirit blant de mellomstor­e selskapene på sokkelen. Til sammenlign­ing produserer Wintershal­l 100.000 fat daglig.

– Vi har kommet opp i en relativt stor produksjon på få år. Eierandele­r i Statfjord og Kvitebjørn har vaert en viktig grunn til det, sier Martinsen.

Vi har klare ambisjoner om å vokse i Norge.

Det kan skje både gjennom utvikling av de eiendelene vi allerede har, leting og nye oppkjøp.

Rune Martinsen, toppsjef i Spirit Energy

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway