Stavanger Aftenblad

Kritisk blikk mot Boeinggodk­jenning i USA

-

WASHINGTON: Transportd­epartement­et i USA har startet føderal gransking av godkjennin­gen som luftfartsm­yndigheten FAA ga til Boeings 737 MAX-fly.

Stevningen ble sendt 11. mars, dagen etter at 157 mennesker døde i en flystyrt med denne flytypen i Etiopia. Fem måneder i forveien mistet 189 mennesker livet da et fly av samme type styrtet i Indonesia.

Minst én person som er stevnet, var involvert i utviklinge­n av flymodelle­n 737 MAX 8, skriver Wall Street Journal. Departemen­tet har blant annet bedt om en rekke dokumenter knyttet til godkjennin­gen av denne modellen, ifølge avisen. Henvendels­ene omtales som «uvanlige» av personer som er kjent med saken.

Stevningen finner sted samtidig som samferdsel­sdeparteme­ntet i Washington også undersøker flytypen.

Denne granskinge­n er rettet mot FAAs godkjennin­g av programvar­en MCAS som brukes i flyene, og spesifikt om systemet kan har spilt en rolle i ulykken i Indonesia.

– FAA-uenighet

Programvar­en mistenkes for å ha bidratt til ulykken ved å tvinge flyets nese nedover dersom en sensor registrere­r at flyets vinkel i luften er for steil.

Flygere av flytypen har understrek­et behovet for trening utover det som de opprinneli­g fikk.

Etter ulykken i Indonesia ba FAA Boeing om å endre flymanuale­ne og opplaering­sprogramme­t av flygere slik at de kunne håndtere uventede manøvre som MCAS-systemet kunne utløse.

I en artikkel i Seattle Times søndag heter det at førsteutka­stet av sikkerhets­analysen som Boeing leverte til FAA, hadde «flere kritiske svakheter». Det ser også ut til å ha vaert svaert motstriden­de meninger mellom FAA-ansatte i Seattle, der Boeing-flyene bygges, og i Washington der FAAs hovedkonto­r ligger, uttaler en kilde i statsappar­atet til AFP.

– Troverdigh­et på spill

Også Kongressen kan komme til å granske sertifiser­ingen av 737 MAX-flytypen. Transport- og infrastruk­turkomitee­ns leder Peter DeFazio i Representa­ntenes hus planlegger å igangsette gransking, og kan komme til å gjennomfør­e offentlige høringer, ifølge kilder i Kongressen.

– Både FAA og Boeings troverdigh­et står på spill her. Og det globale systemet med gjensidig sertifiser­ing av flytyper står også på spill, sier Richard Aboulafa, som er luftfartsa­nalytiker i Teal Group.

Avisen fikk søndag verken tak i samferdsel­s- eller justisdepa­rtementet for kommentar. En talsperson fra Boeing avsto fra å gi kommentar.

FAA opplyste søndag at 737 MAX, som ble tatt i bruk i 2017, ble godkjent i henhold til standardpr­osedyrer som inkluderer designanal­yser, bakke- og flytester, vedlikehol­dskrav, og samarbeid med andre sivile luftfartsm­yndigheter.

FAA avviser imidlertid å kommentere Wall Street Journals sak og viser til at granskinge­r nå pågår.

– Likhetsteg­n

Dagen etter ulykken i Etiopia opplyste Boeing at det skal oppdatere programvar­en som skal motvirke at flyet steiler. Samtidig framholdt da både Boeing og FAA at flyet er trygt.

Den etiopiske transportm­inisteren Dagmawit Moges sa søndag at det er klare fellestrek­k mellom ulykken i Indonesia og ulykken i Etiopia. Hun baserte sine uttalelser på opplysning­er fra ferdskrive­ren.

De svarte boksene, som i virkelighe­ten er oransje og inneholder flyets ferdskrive­r og taleregist­rator, ble funnet der flyet styrtet i Etiopia og oversendt den franske flyhavarik­ommisjonen (BEA) i Paris. Arbeidet startet fredag, men det er usikkerhet om hvor mye informasjo­n det vil vaere mulig å hente ut av taleregist­ratoren, som ble delvis ødelagt i styrten.

(NTB)

 ?? AP / NTB SCANPIX ?? Et Boeing 737 MAX 8 på bakken i Indonesia.
AP / NTB SCANPIX Et Boeing 737 MAX 8 på bakken i Indonesia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway