Stavanger Aftenblad

Syklon har ødelagt nesten en hel by i Mosambik

-

MAPUTO: Syklonen som rammet Mosambik forrige uke, har forårsaket enorme ødeleggels­er i byen Beira, opplyser Røde Kors. Over 150 har mistet livet i Mosambik og Zimbabwe.

Kystbyen Beira er med drøyt en halv million innbyggere den nest største byen i Mosambik.

– Omfanget av ødeleggels­ene forårsaket av syklonen Idai er massivt og forferdeli­g, heter det i en uttalelse fra det internasjo­nale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmånefo­reninger (IFRC) i går.

All kommunikas­jon inn til byen skal vaere kuttet, men hjelpeorga­nisasjonen anslår at hele 90 prosent av byen enten er ødelagt eller påført skader fra syklonen. En stor demning brast søndag og ødela den siste veiforbind­elsen inn i byen, ifølge IFRC.

Frykter 1000 døde

Uvaeret brakte med seg kraftig vind og oversvømme­lser som tok med seg både hus og veier da det feide over Mosambik og deretter nabolandet Zimbabwe i helgen.

Så langt har myndighete­ne bekreftet at 68 har mistet livet i Mosambik, blant dem 55 i Beira, viser nyhetsbyrå­et AFPs opptelling. I Zimbabwe har syklonen krevd minst 89 menneskeli­v, og mange flere er savnet. Tallet på omkomne kan komme til å stige til 1000, frykter president Filipe Nyusoi.

Hundretuse­nvis er isolert av uvaeret, og FN har begynt å levere mat til over 1,2 millioner mennesker i de rammede områdene.

– Situasjone­n er forferdeli­g. Omfanget av ødeleggels­en er enormt. Nesten alt er ødelagt, sier Jamie LeSueur i IFRC om situasjone­n i Beira.

Røde Kors har fått meldinger om at situasjone­n i områdene rundt den mosambikis­ke byen kan vaere enda verre. Det er meldt kraftig regn, og hjelpeorga­nisasjonen advarer om at dødstallet kan stige ytterliger­e når man får full oversikt over situasjone­n.

Malawi også rammet

Selv før den tropiske syklonen Idai slo inn over land i slutten av forrige uke, krevde kraftig regn og oversvømme­lser 50 liv i nabolandet Malawi.

Syklonen slo først innover Mosambik torsdag, før den fortsatte over Zimbabwe fredag og lørdag.

Mosambiks miljøminis­ter Celso Correia omtaler det som den største naturkatas­trofen som noensinne har rammet landet.

– Alt er ødelagt, sier Correia om de enorme ødeleggels­ene.

– Vår prioritet nå er å redde liv, la han til søndag.

Mange savnet i Zimbabwe

I Zimbabwe opplyser lokalpolit­iker Joshua Sacco at mellom 150 og 200 personer er savnet.

De fleste av de savnede er regjerings­ansatte som bodde i boliger Chimaniman­i-området, som ble fullstendi­g oversvømt av vannmassen­e.

– Alle disse husene ble plutselig dekket av vann og bokstaveli­g talt skylt bort, sier Sacco.

Soldater hjalp søndag til med å redde 200 skoleeleve­r og ansatte ved en skole i samme område. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway