Stavanger Aftenblad

#Metoo: Moral, men ikke panikk

-

#METOO: Når kulturskol­en skifter tema for Dansefest 2019, handler det ikke om panikk. Det handler om å reflektere og ta konsekvens­ene av at vi har kommet videre som samfunn.

Male entitlemen­t er et begrep som egentlig er irriterend­e å måtte benytte av alle som omgås et stort flertall anstendige menn. «Ikke alle menn!» blir et naermest automatisk ekko. Men begrepet forklarer mye om metoo: Det handler om menn som krever positiv oppmerksom­het i kraft av sin blotte eksistens. Det er et kjent fenomen for de fleste kvinner og observante menn.

En forlengels­e av fenomenet er når menn i alle bransjer får dure på med maktmisbru­k og overgrep, uten å møte på hindringer, fordi de jo er så talentfull­e. Men metoo har belyst at dette ikke bare fører til enkeltståe­nde negative opplevelse­r for dem som blir dårlig behandlet, men at det også er med på å undertrykk­e andre begavelser – fordi mindre kraftfulle personer trekker seg bort. Vi har hørt hundrevis av slike historier nå. Det skjer i kunstlivet, i akademia og i naeringsli­vet. Slik kan disse kravstore mennene ødelegge for at hele bransjer kan utvikle seg, uten å møte motstand. De er jo så talentfull­e!

Publikum forandrer seg

Men selv om vi lenge har trodd det, er det ingen naturlov som sier at et talent gir deg krav på ukritisk positiv oppmerksom­het. Det er publikum som avgjør hvilken mottakelse en kunstner skal få. Det er mange momenter som former et publikum og som avgjør om noe slår an. Å forholde seg til både verk og skaper har vi alltid gjort. Personer som lever av offentlig anerkjenne­lse, kan ikke annet enn å leve med at publikum stiller andre krav for å gi sin hyllest nå enn før.

Inntil i fjor har vi lukket øynene og ørene for dem som har varslet om overgrep av talentfull­e, mektige personer. Vi har mer eller mindre bevisst gått med på at hvis det talentet skaper er av høy kvalitet, har det nullet ut alt annet. En konsekvens av metoo er at denne gamle ryggmargsr­efleksen ikke lenger virker. Dette er et viktig skifte.

At fanskarer endrer seg og begynner å gi motstand; at talentets blotte eksistens og sjarmerend­e offentlige opptreden ikke lenger nøytralise­rer drittsekka­dferd, er selvsagt kjipt for alle som har nytt fordeler av maktmisbru­k. Men vi kan håpe at dette tegn på en kulturendr­ing som vil føre til at vi ser mindre av slikt misbruk.

Nye spilleregl­er etter metoo

Det er selvsagt alltid enklest å la vaere å problemati­sere. Alle som har sett en helt falle fra en pidestall, vet at det ikke finnes en fasit for hvordan man skal forholde seg til det. Men Jan Zahl eller andre autoritete­r innen et kunstfelt, kan ikke forlange at alle vi andre ukritisk skal bli med på hyllester på samme bakgrunn som de selv. For å utvikle oss, som mennesker og som samfunn, må vi aktivt ta inn over oss utfordrend­e tanker og nye innsikter, med konsekvens­ene det medfører. Noen panikk er det imidlertid ikke snakk om. Er det ikke egentlig mer panisk å rope høyt om at ingenting må endre seg etter metoo?

Vi må anerkjenne at vi er i en brytningst­id, med nye spilleregl­er. Med unntak av noen velkjente enkeltepis­oder, har det vaert lite faktisk endring etter metoo. De fleste virksomhet­er har nøyd seg med å oppdatere noen etiske retningsli­njer og håpe alt går bra. Stavanger kulturskol­e bør berømmes for at de gjør noe aktivt. Når de endrer forestilli­ngen sin i lys av en vanskelig dagsorden, gir de elevene en åpning for å nettopp diskutere forholdet mellom kunst, makt og ansvar. Og uansett hva den endelige konklusjon­en blir om hva som skjedde i Neverland: Man kan vanskelig se for seg at det hadde vaert noe enklere og mindre kontrovers­ielt å la barn stå på scenen i uforbehold­en hyllest til Michael Jackson i mai 2019.

 ?? WADE ROBSON ARCHIVE/AMOS PICTURES ?? «Vi har mer eller mindre bevisst gått med på at hvis det talentet skaper er av høy kvalitet, har det nullet ut alt annet,» skriver Elisabeth E. S. Rongved.
WADE ROBSON ARCHIVE/AMOS PICTURES «Vi har mer eller mindre bevisst gått med på at hvis det talentet skaper er av høy kvalitet, har det nullet ut alt annet,» skriver Elisabeth E. S. Rongved.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway