Stavanger Aftenblad

Tvangsmidl­er og tvangsbeha­ndling

- Professor dr. med., spesialist i psykiatri

PSYKIATRI: Helseminis­ter Bent Høie ser ikke ut til å skille mellom tvangsmidl­er og tvangsbeha­ndling.

Tor K. Larsen

Stavanger Aftenblad har de siste ukene konsekvent illustrert diskusjone­n om tvang og psykiatri med et bilde av en belteseng, dvs. med et eksempel på et tvangsmidd­el som (heldigvis) er relativt lite brukt i helseomsor­gen. Det er en misvisende illustrasj­on.

I diskusjone­n om tvang og psykiatri er det et viktig å understrek­e forskjelle­n mellom tvangsmidl­er og tvangsbeha­ndling. Tvangsmidl­er innebaerer at man i en akutt situasjon tar hånd om en person som vil skade seg selv eller andre. Politifolk, fengselsbe­tjenter, dørvakter, vektere, og ansatte i psykiatrie­n vil oftere enn andre folk komme opp i situasjone­r hvor personer angriper, slår eller virker helt forvirret. I en akuttsitua­sjon vil man da måtte handle på et eller annet vis for å hindre skade eller skape ro i situasjone­n. Kanskje må man holde fast, legge i bakken eller isolere personer som ikke har kontroll over eget sinne eller impulser. I verste fall må man holde personer fast over lengre tid eller t.o.m. bruke belter for å unngå at andre blir skadet.

Behandling og omsorg over tid Tvangsbeha­ndling er noe annet fordi det dreier seg om å gi folk behandling og omsorg over tid, når de ikke har sykdomsinn­sikt eller er i stand til å ta vare på seg selv. Jeg har i mine innlegg i Aftenblade­t vaert opptatt av at mennesker med rusavhengi­ghet og psykose får for dårlig hjelp i helsevesen­et fordi behandlere (leger/psykiatere og psykologer) i for liten grad har mulighet til å etablere virksomme behandling­stiltak som varer over tid. Det som har god effekt ved rusavhengi­ghet og psykose, er langvarig rusfrihet og stabil medikament­ell behandling. Ustabil behandling med hyppige rusperiode­r og psykose-tilbakefal­l fører dessverre til at den medikament­elle behandling­en virker dårligere etter hvert som tiden går.

Helseminis­ter Høie har pålagt helseforet­akene å redusere bruken av tvang uten at det finnes forsknings­messig belegg for å hevde at det per i dag brukes for mye tvangsbeha­ndling. Lovendring­en som kom i 2017, har gjort det vanskelige­re for behandlere å etablere stabil behandling fordi pasienter som fremstår som «samtykkeko­mpetente» i større grad enn før, har rett til å velge bort behandling, selv om de mangler sykdomsinn­sikt. Loven sier at dersom man er psykotisk og samtykkeko­mpetent, er det ikke lenger lov å etablere tvangsbeha­ndling selv om ens helse går til grunne, det er kun dersom man er farlig for seg selv eller andre at tvangsbeha­ndling kan gis.

Redningen for mange

Jeg har de siste 10 årene jobbet mye med rettspsyki­atri og jeg ser at en rekke pasienter med rusavhengi­ghet og psykose får et betydelig bedre forløp når de dømmes til behandling. Når en person dømmes til behandling (på bakgrunn av kriminell atferd) får den det gjelder tvangsmess­ig behandling i minst tre år om gangen, for mange er dette redningen ut av rusavhengi­ghet og inn i et bedre liv. Dessverre er det blitt slik at det naermest er en fordel for mennesker med rusavhengi­ghet og psykose å begå lovbrudd slik at en dommer kan bestemme det legene og psykologen­e ikke lenger kan; nemlig stabil og trygg behandling.

Jeg var nylig involvert i en sak hvor en pasient med en manisk psykose hadde åtte utskrivels­er i løpet av tre måneder fordi en rekke behandlere mente at personen var «samtykkeko­mpetent». Personen begikk over 20 lovbrudd som kunne ha vaert unngått dersom man hadde hatt anledning til å gi en mer stabil behandling i tråd med Helsedirek­toratets egne retningsli­njer for behandling av mani.

Bekymret

Jeg er bekymret for at lovendring­en av 2017 og helseminis­terens hardnakked­e krav om at bruk av tvang skal reduseres for enhver pris, allerede har ført til at flere av disse pasientene får dårligere behandling. Helseminis­teren ser ikke ut til å skille mellom tvangsmidl­er og tvangsbeha­ndling. Pasienter med rusavhengi­ghet og psykose er blitt til de nye svingdørsp­asientene som vi jobbet hardt for å bukt med på 1990-tallet. Slik jeg ser det er dette en uverdig utvikling som det fortsatt er mulig å snu, men da trenger vi politikere som er villige til å lytte til gode råd fra erfarne fagfolk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway