Stavanger Aftenblad

Pedersgata og fortetting – løft blikket!

- Asgeir Bell Byggesaksb­ehandler/sivilarkit­ekt

BYUTVIKLIN­G: I Pedersgata og på Nytorget kan det vaere grunn til å trå varsomt. Og fra offentlig hold bør vi søke kvalitet i alle ledd. Arkitekt Tor O. Austigard leverte 8. januar et hardt angrep på Arbeidstil­synet i en kronikk i Aftenblade­t. Austigard skriver på vegne av arkitektko­ntoret sitt og på vegne av tre utbyggings­selskap. Det er kravene til tilgjengel­ighet og de ansattes arbeidsfor­hold Austigard finner for krevende i sine prosjekter.

Aftenblade­t følger dette opp noen dager senere under overskrift­en «Kjemper for mer liv i Pedersgata». Her får Anders Ohm, sentral eier i selskapene som Austigard fronter, hjelp fra stortingsr­epresentan­t Stokkebø (H) og ordførerka­ndidat Hernes (H). Førstnevnt­e vil ta saken opp med departemen­tet for å endre forskrifte­ne. Hernes siteres for å mene at «slik jeg kjenner statsråden, vil jeg tro at vi finner en løsning på dette». Borghild Lekve i Arbeidstil­synet er intervjuet i samme oppslag og gir et nøkternt tilsvar annet sted i avisa. Hun presiserer at «enhver sak vurderes unikt og i forhold til de muligheter for skjønnsmes­sige vurderinge­r som regelverke­t gir».

Bør bildet som skapes nyanseres? Pedersgata og Nytorget er ikke spesielt klargjort for fortetting og transforma­sjon: y Med unntak av to-tre kvartaler i Pedersgata er regulering­splanene som omfatter Nytorgets nordside og hele Pedersgata­s forløp, nye verneplane­r (2004-2010). Ingen av disse planene tillater for eksempel kafeer og restaurant­er i gatas forløp. Restaurant­er og kafeer er med andre ord resultat av dispensasj­on fra planene. y Disse planene åpner ikke for ny bebyggelse uten regulering – strengt tatt. Det vil si at det krever dispensasj­on fra plankravet å bygge her. y Ved revisjonen av plan- og bygningslo­ven i 2008/2010 var to viktige forhold i fokus: Styrke tilgjengel­ighet samt strengere krav til isolasjon og energikrav i bygninger. Ved småskala-oppgraderi­ng i Pedersgata viker ofte disse hensynene.

Når Austigard fortetter

Austigards spesialite­t er å oppgradere og øke utnyttelse­n av små eiendommer – tette hull, så å si. Prosjekten­e går normalt ut over regulering­splanens rammer. Når det foreligger en godkjent rammetilla­telse, er det ofte foretatt bearbeidin­g for å gjøre dispensasj­oner mulige. Fravik fra tekniske krav – som loven åpner for – preger også deres byggesaker. Når kombinert bruk forekommer, blir gjerne naeringsar­ealet stående som en hvit flekk i tegningene – arealet blir dermed planlagt senere. Dette åpner for konflikter med basiskrav som Arbeidstil­synet vil stille.

Austigards kronikk om Arbeidstil­synet er illustrert med et av hans prosjekter, Vinkelgata 2. Her ble et forslag om en omfattende utbygging tatt opp ved forhåndsko­ntakt før eiendommen ble kjøpt våren 2018. Etter kjøp ble det søkt om en femte leilighet på loftet i bygningen. Med litt tilpasning av antikvaris­ke hensyn, ble slik tillatelse gitt. Bygning og tomt på 108 kvadratmet­er var da mer enn fullt utbygd. I januar 2019 – noen dager før kronikken med kritikken av Arbeidstil­synet dukker opp – kommer det full søknad med et tilbygg for en ekstra bolig på resten av tomta samt kafé i kjelleren. Forhåndsme­ldingen til dette prosjektet var et varslet avslag.

Åpne dører og bakveier

Austigards kritikk av Arbeidstil­synet er ganske omfattende. Og til dels usaklig, som når han anklager tilsynet for å gå mot bygningsve­rn. Kanskje er målet å mørne Arbeidstil­synet slik at de får «de rette saksbehand­lerne» i sine byggesaker?

Når Vinkelgata 2 pryder artikkelen er det også grunn til å tro at Austigard er ute etter generell goodwill i offentligh­eten og uforbehold­en politikers­tøtte. Vinkelgata 2 er en klar avslagskan­didat. Kanskje det spekuleres i at en senere klage kan bli plukket opp av kommunalst­yret for byutviklin­g og imøtekomme­t?

Regelverk – også det Arbeidstil­synet forvalter – gir ofte et forsvar for svakere parter – parter som ikke høres i saken. I Pedersgata og på Nytorget kan det vaere grunn til å trå varsomt. Og fra offentlig hold bør vi søke kvalitet i alle ledd.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Pedersgata og Nytorget er ikke spesielt klargjort for fortetting og transforma­sjon», skriver Asgeir Bell.
PÅL CHRISTENSE­N «Pedersgata og Nytorget er ikke spesielt klargjort for fortetting og transforma­sjon», skriver Asgeir Bell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway