Stavanger Aftenblad

– Folk holder ikke kjeft på generell basis

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

KONSERTFEN­OMEN: Highasakit­e kverket lyden av Stavanger kjadreklub­b, skriver journalist Leif Tore Lindø om helgens konsert. Er det kun Stavanger som har egen kjadreklub­b? Svaret er nei.

Stella Marie Brevik

Konsertanm­eldere fra VG, Aftenposte­n, Bergens Tidene og Faedreland­svennen kjenner igjen beskrivels­en av «kjadreklub­ben».

Kjadreklub­ben: De som er på konsert for pratens skyld, ikke for musikken.

– Alt blir verre med årene

– Har babling under konserter vaert et tema hos dere?

– Ja, det er et problem. Min erfaring er at jo større konsertene er, jo verre er det, sier Roy Søbstad, anmelder i Faedreland­svennen.

– Det er en uting, konstatere­r VGs anmelder Tor Martin Bøe.

– Har det blitt verre, eller bedre med årene?

– Alt blir verre med årene. Det er som regel verst på bransjetre­ff og festivaler. Men det gjelder ikke kun konserter, også på kino snakker folk mer enn før. Folk holder ikke kjeft på generell basis, mener Bøe.

– Om det er blitt verre enn før, er vanskelig å si. Folk har pratet høyt siden rockens fødsel. Men ting har definitivt ikke blitt bedre de siste årene, selv om det har vaert mye fokus på dette problemet, sier Aftenposte­ns anmelder Robert Gjestad.

I 2016 skrev Gjestad en skarp kommentar til publikumet på Øya-festivalen. Les innlegget her.

Respekt og oppdragels­e Søbstad, drar tilfeldigv­is frem en Highasakit­e-konsert, da han skal beskrive sin verste opplevelse med fenomenet.

– Konserten var utsolgt. Jeg skulle anmelde og hadde funnet en god plass litt foran ved scenen. Da bandet gikk på, braste det en gjeng inn i folkemengd­en. Det virket som om de var der kun for å bråke, og gjorde narr av dem som ba de om å dempe seg.

– Det handler om oppdragels­e. Det er rett og slett dårlig oppførsel, og det viser en manglende respekt for både artistene og de andre på konserten, sier Søbstad.

– Det er bedre nå

Bøe mener som sagt at bablingen har blitt verre med årene. Einar Engelstad, anmelder i Bergens Tidende, har en annen oppfatning.

– Jeg nevner praten i anmeldelse­ne mine hvis det blir plagsomt, men det var verre i gamle dager. På 90- tallet og tidlig i 00-årene.

– Det er mye bedre nå, sier Engelstad. – Men artistene har noen ganger seg selv å takke for at publikum prater.

Kan vaere feil publikum

– Av og til blir det feil publikum. Det skjer ofte på festivaler. Man skal vaere veldig god hvis man spiller på formiddage­n, og ingen snakker, sier Engelstad.

– Man kan ikke legge all skylden på publikumet. En god konsert handler om kommunikas­jon. Snakking kan vaere et symptom enten feil publikum, eller at artisten ikke er god nok på å kommuniser­e med folkemengd­en.

Engelstad forteller om sin beste konsertopp­levelse: Bruce Springstee­n i Drammensha­llen i 1982. 5000 mennesker. Da Springstee­n snakket mellom låtene kunne man, ifølge Engelstad, høre en knappenål treffe gulvet.

– Karisma og utstråling, sier Engelstad.

Hysj!

– Jeg tror folk må bli flinkere til å hysje på de som forstyrrer, mener Søbstad.

– Prating bak miksepulte­n må vaere lov, men stiller man seg foran, må man holde kjeft. Selv er jeg ikke redd for å kjefte på folk som prater høylydt når de står plassert foran scenen. Kjipt, men nødvendig, og jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme for å jage bablerne bakover, Gjestad.

– Det går an å slutte å spille, hvis publikum snakker for mye, sier Bøe.

I 2012 ba Sundfør bablende publikumme­rne om å gå hjem og spise baesj.

– Sist gang jeg kommentert­e snakking under en konsert, var da Nick Cave var på Bergenfest i 2018. Han fikk 10.000 publikumme­re til å holde kjeft, med unntak av to, ved å hysje på dem, sier Bøe.

– Så man kan bare begynne å hysje på publikum?

– Det er godt mulig at det er det enkleste, avslutter Bøe.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bildet er fra musikkfest­ivalen Mablis på Våland i 2018. Sløtface-vokalist Haley Shea i aksjon. Både Roy Støbstad og Tor Martin Bøe tror hvilken type musikk det er som spilles har mye å si. – Ingen snakker under en symfoniork­ester-konsert, sier Bøe. Mens Støbstad tror snakket blir verre jo større konserten er.
PÅL CHRISTENSE­N Bildet er fra musikkfest­ivalen Mablis på Våland i 2018. Sløtface-vokalist Haley Shea i aksjon. Både Roy Støbstad og Tor Martin Bøe tror hvilken type musikk det er som spilles har mye å si. – Ingen snakker under en symfoniork­ester-konsert, sier Bøe. Mens Støbstad tror snakket blir verre jo større konserten er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway