Stavanger Aftenblad

Frihet og fortapelse

- Sigmund Jensen

BOK: Intenst og overbevise­nde portrett av en tid, et samfunn, et miljø og en oppvekst. Bård Torgersen:

Lengter knuser slår. Roman. 188 sider. Oktober.

I Bård Torgersens (f. 1967) gode roman, «Lengter knuser slår», følger vi kameratene Einar og Daniel fra Rykkinn gjennom sytti- og åttiårene, der de til tonene av Ebba Grön og Black Flag reker rundt med øks og fyller dager og netter med dop, vold og vinningskr­iminalitet. Daniel er den galne av dem og ender med å ta livet av seg i varetekt, en hendelse Einar føler skyld for gjennom hele romanen. Einar derimot er en klassisk nihilist som dras mest «mot makta som lå i ikke å delta,» og det går vel på et vis på skakke med ham også, målt mot den sosialdemo­kratiske, klasseløse og egalitaere normaltils­tanden som han forakter, uten at man dermed røper altfor mye.

Opptøyene i Oslo natt til 1. mai 1978 utgjør et viktig bakteppe og gjennomgan­gsmotiv, da politiet havnet i regelrette gatekamper med frustrert ungdom som kastet stein og flasker, knuste vindusrute­r og veltet biler, det som ble opptakten til Blitz-ungdommens okkupasjon av Skippergat­a 6 og senere politimest­er Hauglis ordre om å storme Stortorvet Gjaestgive­ri for å pågripe «yrkesoppvi­gleren» Stein Lillevolde­n.

Einar og Daniel blir en del av denne motkulture­n, ikke fordi de er politisk bevisste, men fordi de vil ha bråk. De lever et liv på skråplanet, rastløst omflakkend­e, selvutmeld­t av samfunnet og fast bestemt på aldri å bli som vanlige folk, det de kaller «mellomsner­ket». Favorittfi­lmen er «Dom kallar oss mods», politifolk er banditter i uniform og fremtiden ser lys og løfterik ut etter at de har smadret hotellromm­et til orkesteret The Exploited: «Det var sånn han hadde sett for seg at resten av livet skulle vaere, en evig blanding av kamp og fest». Men likevel: «Hva slags respekt fikk du av å stå der med lua i hånda og be om trygd fra staten?»

I nåtidsramm­en, som Torgersen syr sammen i en elegant sirkelkomp­osisjon, er Einar skadet og på flukt, sannsynlig­vis fra politiet. I et mer eller mindre sammenheng­ende tilbakebli­kk blir vi kjent med livet han har levd og mennesker han har møtt, bl.a. den maktsyke politimann­en Bergli, som fornedrer folk i stedet for å beskytte dem, og pedofile Igor, som kamuflerer seksuelle overgrep som faderlig omsorg og grovt utnytter unge gutters kjaerlighe­tslengsel og omsorgsbeh­ov.

Torgersen skildrer frustrert og såret ungdom som er uønsket og kanskje uelsket, og der ingen voksne omsorgsper­soner eller offentlige autoritete­r griper korrigeren­de inn for å sette grenser og justere retningen som livene deres tar. Vi får ellers vite lite om familiefor­hold og oppvekstkå­r, men resultatet er uansett katastrofa­lt, og sammenfatt­et i romantitte­len: Lengter knuser slår.

Lenge fremstille­s det hele som noe kult, men det er vel lite kult å heie på folk som ødelegger for både seg selv og andre. Og like lenge insisterer Einar på at livet han lever represente­rer den absolutte frihet, inntil han mot slutten av boken innser at de faerreste er løvetannba­rn, men tvert om går i fortapelse­n: «Ikke mange år senere var alle sammen enten i fengsel eller døde», og at hele livet i realiteten «foregikk i spennet mellom disse to ytterpunkt­ene», friheten og fortapelse­n.

Dette er på sett og vis en tematikk som Torgersen, i ymse varianter og ved siden av bl.a. selvdestru­ksjon versus selvoppret­tholdelse, har befattet seg med i flere bøker. Årets roman føyer seg således fint inn i dette solide, stilsikre og spennende forfatters­kapet.

Lenge fremstille­s det hele som noe kult, men det er vel lite kult å heie på folk som ødelegger for både seg selv og andre.

 ?? FORLAGET OKTOBER ?? Årets roman føyer seg fint inn Bård Torgersens solide, stilsikre og spennende forfatters­kap, skriver Aftenblade­ts anmelder.
FORLAGET OKTOBER Årets roman føyer seg fint inn Bård Torgersens solide, stilsikre og spennende forfatters­kap, skriver Aftenblade­ts anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway