Stavanger Aftenblad

Frigjøring­en

- Kian Reme

Da sa Moses til folket: «Vaer ikke redde! Stå fast, så skal dere få se at Herren frelser dere i dag! For slik som dere ser egypterne i dag, skal dere aldri se dem mer. Herren skal stride for dere, og dere skal vaere stille.»

2 Mos 14,13-14

Norges frigjøring fra den tyske okkupasjon­en i maidagene 1945 står som en bauta i det norske folks minne. Under krigsårene utviklet prester i Norge en frigjøring­steologi, der fortelling­en om Moses og frigjøring­en fra slaveriet i Egypt var en viktig inspirasjo­n. Noen prekener av norske prester blir gjengitt i en bok av Ludwig Schübeler som kom ut høsten 1945. I Latin-Amerika var frigjøring­steologi viktig i kampen mot militaerdi­ktaturene. I Sør-Afrika så vi det samme, der apartheidr­egimet holdt det svarte flertallet fast i et rasistisk system.

Når et folk er underkuet og slavebunde­t er Gud på folkets side. Gud gir kraft til den som sloss mot overmakten. Gud setter fri. For Israelsfol­ket var fortelling­en om frigjøring fra egyptisk slaveri selve kjernefort­ellingen, som også inspirerte folket til å holde motet oppe da folket var fordrevet i eksil til Babylon.

Gud frelser og setter fri. I fastetiden minnes vi lenkene, alt som holder oss nede, våre egne svik. Men den dagen kommer da lyset skal skinne. Fastetiden ender i lidelseshi­storien og avløses av oppstandel­sen. Dette livet ender – og avløses av Guds rike, der Gud er alt i alle.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Christian André Pettersen måtte nøye seg med bronse i Bocuse D’Or-finalen i Lyon i år.
KRISTIAN JACOBSEN Christian André Pettersen måtte nøye seg med bronse i Bocuse D’Or-finalen i Lyon i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway