Stavanger Aftenblad

Fem ting som peker mot Oilers-exit i semifinale­n

- Fredrik Fornes fredrik.fornes@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Ingen hjemmebane­fordel, flere skader og større belastning. Uansett hvem Stavanger Oilers møter i semifinale­n vil favorittst­empelet vaere hos motstander­en. La det først vaere sagt: Det blir Storhamar i semifinale­n. Noe annet vil vaere et sjokk. Seriemeste­r Vålerenga har førstevalg­et. Det er ingen logikk i å gjøre annet enn å velge vinneren av kveldens kamp mellom Lillehamme­r og Frisk. Det vil vaere et lag som på papiret er svakere enn Oilers, og som i tillegg har sju kamper i beina. Dessuten er det økonomisk og praktisk mye gunstigere å slippe turen over fjellet til Stavanger.

Fem ting som taler mot Oilers

Men uansett om det blir Vålerenga eller Storhamar, vil Oilers gå inn i serien som underdog. Det er nemlig flere ting som peker mot en Oilers-exit i semifinale­n. Her er fem punkter: y 1. Flere dager mindre hvile enn motstander­en. Storhamar får åtte dager hvile. Vålerenga fem. Oilers fire (tre om det blir Vålerenga). y 2. Har spilt seks fysisk tøffe kamper, hvorav tre

har gått til forlenging. y 3. Har spillere med opp mot én og en halv time mer istid enn for eksempel Storhamars største stjerne. y 4. Ingen hjemmebane­fordel. y 5. Tre sentrale spillere skadet (Kristian Forsberg, Jacob Lagacé, Markus Søberg).

Så skal det selvsagt nevnes at fire strake seiere har gitt Oilers uvurderlig selvtillit og godfølelse. Det må tas med i regnestykk­et. Det er sterkt å snu 0–2 til 4–2 i kamper.

Semifinale­billetten kostet

Men det er ingen tvil om at det har kostet. Det ble som Tommy Kristianse­n varslet på forhånd: Om Oilers ville til semifinale skulle de få betale dyrt for det. Spartas fysiske stil gjorde at de måtte nettopp det.

Markus Søberg har vaert skadet siden kamp én. Jacob Lagacé fikk seg en kraftig smell i søndagens kamp og måtte rett i garderoben. Kaptein Kristian Forsberg har vaert ute med skade siden han måtte kaste inn håndkleet i kvartfinal­e tre. Rapportene fra Oilers-leiren, som hadde fri i går, er at det foreløpig er umulig å si om de tre rekker semifinale­ns første kamp fredag (torsdag om det blir Vålerenga). Det er tre spillere som vil bli sårt savnet om de ikke gjør det.

En semifinale mot Storhamar eller Vålerenga vil by på en vel så tøff, fysisk oppgave som Sparta. Og denne gang er det finaleplas­s som står på spill.

Spilt halvannen time mer enn Thoresen Belastning­en på enkelte spillere er et annet moment. Todd Bjorkstran­d har valgt å spille på en måte hvor enkelte spiller veldig mye. Luc Snuggerud er helt tydelig en favoritt. Legger man sammen tallene fra forbundets nettsider, som man riktignok skal ta med en klype salt, kommer man frem til at den amerikansk­e backen har vaert på is i nesten to timer og tre kvarter i løpet av de seks kvartfinal­ene.

Patrick Thoresen er Storhamars største stjerne og blir mannen Snuggerud må gjøre alt for å stoppe. På fire kamper mot Stjernen tok Thoresen ni poeng. Legger vi sammen istiden hans i løpet av de kampene, kommer vi til én time og et drøyt kvarter. Aftenblade­t har nevnt dette for flere Oilers-spillere og Todd Bjorkstran­d. De duser ned betydninge­n av at Storhamar har fått ligge hjemme på sofaen i over en uke.

Oilers har flere strenger å spille på

Det er de jo også programfor­pliktet til å gjøre.

Men det er absolutt et poeng at Oilers ikke er så avhengig av én spiller eller én rekke. Det er Storhamar i større grad. Klarer man «ta ut» rekken til Patrick Thoresen er mye gjort. Samtidig har også Vålerenga hele sesongen kjørt rovdrift av førstefemm­eren sin.

Oilers viste i grunnserie­n at de er i stand til å slå både Vålerenga og Storhamar. Og man vet heller aldri hvordan dette med belastning vil slå ut. Kanskje kan det vaere en fordel å ha spilt flere tette og tøffe kamper i motsetning til Storhamar som har lekt seg til 11–1-seiere, for eksempel.

Det får vi ikke vite før serien drar i gang. Kampene skal spilles. Og kanskje kan det passe Oilers å slå litt nedenfra.

Men uansett om det blir Vålerenga eller Storhamar, vil Oilers gå inn i serien som underdog.

 ?? ANDERS MINGE ?? Oilers-trener Todd Bjorkstran­d har en formidabel oppgave foran seg. Laget må spille både semifinale og en eventuell finale uten hjemmebane­fordel.
ANDERS MINGE Oilers-trener Todd Bjorkstran­d har en formidabel oppgave foran seg. Laget må spille både semifinale og en eventuell finale uten hjemmebane­fordel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway