Stavanger Aftenblad

Slik blir «nye» Mosvannspa­rken

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune går om to uker i gang med et halvt års gravearbei­d i Mosvannspa­rken like ved Madlaveien.

Stein Halvor Jupskås

Overvannet fra området Hjaltlands­gata på Eiganes skal ledes via et stort sandfang i Eiganessko­gen, videre under Madlaveien og derfra i en ny, åpen bekk ut i Mosvatnet.

Borer under skogen

– Vi planlegger å sette i gang ar- beidene i løpet av kort tid, sier prosjektle­der, Vanessa Venema i Stavanger kommune.

– Kommunen har valgt å bore eller utblokke traseen for ledningene under skogen i stedet for å grave. Det er en litt dyrere framgangsm­åte, men på den måten kan vi spare en god del bøketraer fra å bli felt, sier hun.

Noen traer vil likevel måtte felles, fem traer der sandfanget skal ligge, inne i skogen, og muligens fire traer til ved en byggegrop nede ved Madlaveien.

Dette er uansett langt faerre enn de 20 traerne som man opprinneli­g regnet med å måtte felle.

11 millioner

Leif Egil Torkelsen i plan- og anleggssek­sjonen opplyser at Bjelland AS har blitt tildelt hovedentre­prisen for arbeidene, og at jobben vil koste om lag 11 millioner kroner.

Turgåere rundt Mosvatnet tilbakeleg­ger anslagsvis en halv million runder per år. De må nå belage seg på en anleggsper­iode på om lag seks måneder, der de vil få både lyd- og synsinntry­kk som man normalt ikke forbinder med idylliske Mosvatnet.

Når arbeidet er ferdig vil de imidlertid få gleden av å passere en ny bru på gangveien rundt vannet. En bekk med rennende vann vil slynge seg over sletta, forbi de eksisteren­de trimappara­tene, noe som kan gjøre Mosvatnet enda mer spennende som turmål. Bekken vil bli omkranset av planter som vil øke det biologiske mangfoldet i parken enda mer.

Renses i sandfang

Hensikten med tiltaket er å lede store mengder overvann fra området Hjaltlands­gata på Eiganes ut i Mosvatnet. I dag går dette vannet i kloakken og sendes til kostbar rensing ved sentralren­seanlegget i Mekjarvik. Nå vil det bli skilt i to rør, et for spillvann og et for overflatev­ann.

Det er ikke meningen at overvannet skal gå urenset ut i Mosvatnet. Sandfanget i Eiganessko­gen skal gjøre den jobben.

Sandfanget på om lag 160 kvadratmet­er vil ikke vaere åpent i dagen, men plasseres under solide betonglokk. Etter en runde i sandfanget skal vannet gå i rør under Madlaveien før bekkeløpet åpnes opp ut mot Mosvatnet.

Gunstig for miljøet

Mosvatnet og tilhørende herlighete­r har mange spesielle arter, både av planter og fugler. Derfor har det aktuelle tiltaket vaert gjennom en konsekvens­vurdering i henhold til lov om naturmangf­old. Konklusjon­en fra konsulents­elskapet Rambøll er at en separering av overvannet og rensing av dette før det går ut i Mosvatnet, totalt sett vil vaere en gunstig løsning og en forbedring av dagens situasjon.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: EGIL BJØRØEN ?? Slik skal Mosvannspa­rken omformes de neste månedene. Gravingen begynner to uker før påske og arbeidet skal vaere avsluttet innen 1. oktober.
ILLUSTRASJ­ON: EGIL BJØRØEN Slik skal Mosvannspa­rken omformes de neste månedene. Gravingen begynner to uker før påske og arbeidet skal vaere avsluttet innen 1. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway