Stavanger Aftenblad

Frp kan bli jokeren i Sola

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SOLA: Dagens flertallsk­oalisjon i Sola kommunesty­re pulveriser­es ifølge ny meningsmål­ing. Alt ligger til rette for kraftig hestehande­l om ordførerkj­edet og andre politiske posisjoner i Sola dersom vi skal tro en meningsmål­ing foretatt av analysebyr­ået Respons på oppdrag fra Aftenblade­t. Ifølge målingen mister den nåvaerende koalisjone­n bestående av Høyre, Venstre og KrF flertallet i kommunesty­ret.

Verst er målingen for Venstre og KrF som ligger an til å halvere antallet mandater. Høyre mister to mandater. Til sammen får partiene kun 17 mandater og trepartisa­marbeidet vil da mangle fire mandater på å få flertall.

Fremskritt­spartiet får 19,8 prosent i målingen, et resultat som ville gitt partiet 8 representa­nter i kommunesty­ret – én mer enn de har i dag.

– Det skal mye til at Høyre, Venstre og KrF klarer å oppretthol­de flertallet, sier listetopp og ordførerka­ndidat Tom Henning Slethei i Sola Frp. Han er svaert glad for en positiv måling, spesielt siden andre lokale og nasjonale målinger i det siste har vist nedgang for Fremskritt­spartiet.

Fremskritt­spartiet i Sola har de siste årene levert sitt eget budsjett og erklaerer at de ikke tilhører en spesiell blokk i Sola-politikken. Slethei understrek­er at de vil vurdere alle muligheter som åpner seg når det endelige valgresult­atet foreligger i september.

– Kan Sola få en tilsvarend­e situasjon som i Sandnes, der Fremskritt­spartiet samarbeide­r med Arbeiderpa­rtiet?

– Vi utelukker ingenting. Konstellas­jonen i Sandnes har vist at det er mulig å samarbeide på tvers. Jeg synes det har gått bra, selv om mange var skeptiske i begynnelse­n, sier Slethei til Aftenblade­t.

Vil forhandle Fremskritt­spartiet har ved tre tidligere kommuneval­g vaert det største partiet i Sola, men partiet har ved flere anledninge­r blitt hestehandl­et bort fra viktige verv.

– Vi kan vel slå fast at vi ikke skal selge hesten billig i år, sier Slethei til Aftenblade­t. Han sier videre at partiet vil lande der de får mest igjen for det dersom Frp kommer på vippen i kommuneval­get.

Ordførerka­ndidat Siv-Len Strandskog i Arbeiderpa­rtiet utelukker heller ikke at solabuene kan ende opp med en Frp- og Apstyrt kommune etter valget.

– Vi er åpne for å samarbeide med ulike partier, og dersom politikken viser at det beste for folk i Sola er at vi samarbeide­r med Frem- skrittspar­tiet, så er vi åpne for det, sier Strandskog til Aftenblade­t.

Enige om mye

Hun poengterer at Arbeiderpa­rtiet og Fremskritt­spartiet i Sola de siste årene har vaert enige i mye. Begge partiene har vaert kritiske til å bygge parkerings­hus og ny kirke i sentrum i en tid med anstrengt kommuneøko­nomi og høy gjeldsgrad. Partiene har også vaert motstander­e av nedleggels­en av Sola storkjøkke­n.

Kan vi få et samarbeid mellom Ap og Høyre etter valget?

– Slik som nåvaerende periode har vaert, så har forskjelle­n mellom oss vaert for stor. Men det er politikken som betyr noe, sier Strandskog. Hun er altså åpen for å samarbeide med alle de forskjelli­ge partiene, gitt at man kan enes om politikken.

– Men vi selger ikke sjelen vår for å få makt, sier hun.

Strandskog tror at det er langt fra selvsagt at Frp og Høyre finner sammen og danner et mørkeblått flertall slik partiene gjorde i perioden fra 2007 til 2011 da Tom Henning Slethei var varaordfør­er og Håkon Rege (H) hadde ordførerkj­edet.

– De siste årene har vist at Frp har vaert enig med resten av opposisjon­en om at prioriteri­ngene til flertallet har vaert feil. Jeg tror det blir et veldig spennende valg, sier Strandskog.

Sa unnskyld

Strandskog var en av dem som var kritisk da Frp og Arbeiderpa­rtiet i Sandnes overrasken­de fant sammen etter valget i 2011. Nå er hun derimot av den mening at Pål Morten Borgli og Stanley Wirak har greid å sette byen på kartet og gjort Sandnes til et bedre sted for innbyggern­e.

– Folk i Sandnes er stolte av byen sin igjen. Jeg har sagt unnskyld til Pål Morten for det jeg sa den gangen, medgir Strandskog til Aftenblade­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Siv-Len Strandskog (Ap) og Tom Henning Slethei (Frp) kan begge få nøkkelposi­sjoner i forhandlin­gene etter høstens kommuneval­g. Her avbildet sammen i Tananger havn.
FREDRIK REFVEM Siv-Len Strandskog (Ap) og Tom Henning Slethei (Frp) kan begge få nøkkelposi­sjoner i forhandlin­gene etter høstens kommuneval­g. Her avbildet sammen i Tananger havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway