Stavanger Aftenblad

Kan det utenkelige skje i Sola også?

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Det umake samarbeide­t mellom Frp og Ap i Sandnes kan altså inspirere søsterpart­iene i Sola til en tilsvarend­e allianse. Det er oppsiktsve­kkende. Det er ingen statshemme­lighet at samarbeide­t mellom Ap og Frp i Sandnes har skapt problemer. Ikke for Frp, men for Ap. Og ikke nødvendigv­is i Sandnes, men utenfor Sandnes.

Samarbeids­avtalen mellom Frp og Ap gjør nemlig at ordfører Stanley Wirak på enkelte punkter er forpliktet til å innta standpunkt­er som Ap ellers ikke ville ha inntatt. Ett eksempel er spørsmålet om eiendomssk­att. Et annet er spørsmål om arealbruk opp mot kollektiva­ksen mellom Stavanger og Sandnes.

Blå bastion

Mens Ap i Stavanger går motsatt vei og garanterer at det ikke er aktuelt å samarbeide med Frp, åpner altså både Siv Len Strandskog (Ap) og Tom Henning Slethei (Frp) for en slik løsning, dersom meningsmål­ingen som blir publisert i dag er en pekepinn om det endelige valgresult­atet.

Det ville i så fall vaert en prestasjon av Ap å klare å komme seg i posisjon, etter så mange år i opposisjon. Og dermed også veldig fristende, selvsagt.

Sola kommune har vaert en blå bastion i tiår. I perioder har Frp vaert største parti, og tidligere ordfører Håkon Rege har represente­rt både Frp og seinere Høyre. Dagens ordfører, Ole Ueland, har takket nei til gjenvalg for å forsøke å bli fylkesordf­ører.

Det er saerlig tilbakegan­gen til støttepart­iene til Høyre, altså Venstre og KrF, som gjør at dagens konstellas­jon i Sola ville mistet flertallet dersom denne målingen var det reelle valgresult­atet.

Frp uten medansvar

Da kan eventuelle optimister i Sola Høyre kanskje tenke at begge disse partiene nå er så lavt nede på målingene som det er mulig å komme, og at det dermed bare kan bli bedre fram mot valget. Og det kan det saktens vaere noe i.

Men det skal heller ikke utelukkes at framgangen som

Frp opplever i Sola, er et av de første tegnene til at motstanden mot bomringene har gitt målbare utslag. En grunn til at det kan vaere slik, er at Frp i Sola de siste årene har stått utenfor det gode selskap. De har levert sine egne alternativ­e budsjetter, og blir kanskje ikke forbundet med «makta» på samme måte som partifelle­ne i Stavanger og Sandnes. Det er i så fall noe ordførerka­ndidat Tom Henning Slethei kan utnytte i valgkampen sin.

Ytre fiende

Erfaringen­e fra Sandnes kan saktens vaere egnet til å friste andre til å forsøke. Alliansen mellom Ap og Frp har vist seg å vaere både slitesterk og populaer blant mange velgere.

Men til forskjell fra Sandnes er det ikke sikkert at Solapoliti­kerne kan slå like mye mynt på å etablere en ytre fiende, enten den heter Stavanger, fylkeskomm­unen eller det mer ulne «regionale krefter». En svaert stor andel av Solas innbyggere jobber i nabokommun­ene, svaert mange er selv innflytter­e, og det finnes i mindre grad en slags lokalpatri­otisk ryggmargsr­efleks som politikern­e kan utnytte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway