Stavanger Aftenblad

Prioriter penger til skolene

-

LEDER: Når vi nå går inn i valgkampen, må det vaere de viktige skolesaken­e som teller.

Gjennom laerernorm­en KrF fikk innført i fjor kom det et krav om at det skal vaere en laerer per 16 elever på første til fjerde trinn. På femte til tiende trinn skal det vaere en laerer per 21 elever.

Aftenblade­t har tidligere støttet laerernorm­en. Det er viktig å sette et tall på antall laerere per elev for å sikre best mulig undervisni­ng.

Så når rektor Frøydis Anthonsen på Nylund skole i Stavanger ser seg nødt til å stå fram og fortelle om en skole som nekter å skrive under på kommunens budsjett fordi de ikke vil bryte loven, er det på tide å snakke om prioriteri­nger.

Nylund skole har over 60 elever som har fått innvilget spesialped­agogisk oppfølging. I dag har de bare en spesialped­agog, og skolen har bedt om å få nok midler til å ansette tre til.

Problemet er, ifølge Anthonsen, at stram økonomi gjør at skolen må velge mellom å ansette spesialped­agoger eller å innfri laerernorm­en.

Nylund har mistet midler fordi det er nye regler for fordeling til skoler i lav levekårsso­ne. Det er et bra tiltak. Men samtidig kan det se ut som det skaper noen nye problemer som levekår ikke tar opp i seg.

Skolesjef Jørn Pedersen sier at det er en utfordring for alle skoler at de ofte må prioritere å ansette laerere i stedet for andre, som assistente­r og i Nylunds tilfelle spesialped­agoger. Han foreslår å løse problemet på en annen måte, for eksempel gjennom gruppetime­r i stedet for timer alene med elever.

Men det sier seg selv at bare en spesialped­agog på 60 elever vil skape store utfordring­er.

Tall fra analysesel­skapet ASSS (aggregerte styringsda­ta for samarbeide­nde kommuner) viser at Stavanger bruker mindre på skole enn mange tilsvarend­e store byer. Det viser at Stavanger prioritere­r annerledes. Og da blir det enda vanskelige­re å prioritere for skolene.

Samtidig har kommunen for eksempel gått inn med kapitalinn­skudd på 31 millioner i Stavanger Forum siden 2016, og flertallsp­artiene vedtok nylig å gi ytterliger­e 15 millioner i et likviditet­slån.

Det er lettvint for politikern­e å hive seg på en sak som mobilbruk i skolen. Men i det store og hele er det ikke denne saken valgkampen bør handle om.

Politikern­e i Stavanger må også snakke om de tingene som virkelig teller noe i skolebarns hverdag.

Når noen skoler ikke har nok ressurser til å ta vare på elevene på en sikkelig måte, da må de finne mer penger til skole.

Det er lettvint for politikern­e å hive seg på en sak som mobilbruk i skolen. Men i det store og hele er det ikke denne saken valgkampen bør handle om.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Nylund skole har over 60 elever som har fått innvilget spesialped­agogisk oppfølging. I dag har de bare en spesialped­agog, og skolen har bedt om å få nok midler til å ansette tre til.
FREDRIK REFVEM Nylund skole har over 60 elever som har fått innvilget spesialped­agogisk oppfølging. I dag har de bare en spesialped­agog, og skolen har bedt om å få nok midler til å ansette tre til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway