Stavanger Aftenblad

Verdensmes­ter i kokkekunst valgte Figgjo-porselen

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

FIGGJO: Porselensf­abrikken på Figgjo klarte ikke å følge opp knall-resultatet fra 2017 i året som gikk, men har to år på rad med gode resultater etter tre år med røde tall. Nå skal eksport til nye markeder løfte både omsetning og inntjening.

Dag-Henrik Fosse

Resultat før skatt var 4,4 millioner kroner av en omsetning på 80,2 millioner kroner i 2018, det tredje beste overskudde­t siden 2007. Hjemmemark­edet falt med 12 prosent i fjor, mens salget i eksportmar­kedet økte med 3 prosent.

Bocuse d'Or-vinner

Anne Kristine Rugland Thulin, administre­rende direktør i den tradisjons­rike porselensf­abrikken på Figgjo i Sandnes, er stolt over at den nybakte vinneren av årets Bocuse d'Or (VM i kokkekunst), danske Kenneth ToftHansen, ville ha Figgjo-porselen til Svinkløv Badehotel som han driver i Nordvest-Jylland. Ordren fra Figgjo består av 4850 deler og leveres 12. april.

Nye markeder er India og SørKorea, flere eksportfre­mstøt i Nederland, Sveits, Storbritan­nia og satsingen i USA de tre siste årene baerer bud om videre vekst for porselensf­abrikken.

Dessuten er Figgjo i ferd med å innlede et samarbeid med en eksportbed­rift innenfor fiskeomset­ning til Kina som det knyttes forventnin­ger til.

USA i vekst

– Vi har tredoblet omsetninge­n i USA hvert år de tre siste årene, der vi har kunder som Eataly og Convene, sier Anne Kristine Rugland Thulin.

Hun gleder seg over en ordrereser­ve som hun betegner som unormalt høy – på 6 millioner kroner – nesten tre ganger så høy som i fjor på samme tid.

Rugland Thulin legger ikke skjul på at konkurrans­en er hard for porselensf­abrikken, den eneste gjenvaeren­de i Norden, men bedriften tjener penger til tross for lavere salgstall.

Bedriften har spesialise­rt seg på salg til profesjone­lle brukere innenfor storhushol­dning. I Norge har selskapet mange kjedeavtal­er med volumsalg og leverer til både hoteller, restaurant­er, institusjo­ner og kantiner. I tillegg omsetter fabrikkuts­alget på bedriftsom­rådet på Figgjo for seks millioner kroner i året. Dette er åpent for alle.

Import-porselen en utfordring – Flere av konkurrent­ene tilbyr import-porselen fra Kina og andre deler av Asia, og det er en utfordring for oss, sier hun.

– Jeg er fornøyd med at vi har en driftsmarg­in på 6,4 prosent i 2018, men hadde vaert enda mer

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Arbeidskra­ften på porselensf­abrikken er stabil. Ellen Sivertsen har jobbet på Figgjo i 40 år.
JON INGEMUNDSE­N Arbeidskra­ften på porselensf­abrikken er stabil. Ellen Sivertsen har jobbet på Figgjo i 40 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway