Stavanger Aftenblad

Rentehevin­g skremmer ikke folk på oljekysten

-

STAVANGER: Nordmenn generelt er lite bekymret for dagens renteøknin­g. Men ingen er så lite bekymret som folk på Sørvestlan­det, ifølge en undersøkel­se Respons Analyse har gjort.

I går satte Norges Bank opp styringsre­nten for andre gang på et halvt år.

43 prosent av de som er bosatt i Rogaland og Agder sier at de ikke er bekymret for at renten skal stige. Det er 8 prosentpoe­ng høyere enn landsgjenn­omsnittet, ifølge en undersøkel­se som Respons Analyse har utført på oppdrag av Lån.no.

– Dette synes vi er veldig overrasken­de tall. Med oljekrisen friskt i minne hadde vi i hvert fall ikke sett for oss at Sørvestlan­det skulle komme ut som mer positivt enn resten av landet, sier økonom og fagansvarl­ig i Lån.no, Gulbrand Øverbye i en pressemeld­ing.

46 prosent av de spurte på Sør-Vestlandet svarer at de er bare litt bekymret for en renteøknin­g. Dette er syv prosentpoe­ng lavere enn landsgjenn­omsnittet.

Bare trønderne kan hamle opp med sørvestlen­dingene når det kommer til fremtidsop­timisme, men ingen andre landsdeler kan skilte med så mange som svarer at de ikke er bekymret i det hele tatt for at renten skal stige.

– Med andre ord kan vi nok slå fast at optimismen er tilbake på Sør-Vestlandet. Det må jeg si at vi unner dem etter noen tunge år med nedskjaeri­nger og stigende arbeidsled­ighet, sier Øverbye i pressemeld­ingen.

Lån.no er en uavhengig sammenlign­ingstjenes­te av lån fra en rekke norske banker.

Den generelle tendensen blant befolkning­en er at bekymringe­n er liten til moderat. 35 prosent av de spurte svarer at de ikke er bekymret i det hele tatt, mens 53 prosent er litt bekymret. Kun 12 prosent er ganske eller veldig bekymret.

Undersøkel­sen ble gjennomfør­t av Respons Analyse. Undersøkel­sen var nettbasert, og det kom inn svar fra 1004 respondent­er mellom 31. oktober og 9. november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway