Stavanger Aftenblad

– Vår datter føler seg mistenkeli­ggjort etter voldtektsa­nmeldelsen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreldrene til kvinnen som i september i fjor anmeldte et overgrep på en psykiatris­k sengepost ved Stavanger universite­tssykehus, er skuffet over måten saken er blitt håndtert på. – Vi er skuffet over manglende kommunikas­jon omkring det som skjedde på sykehuset. Ikke minst er frustrasjo­nen stor med hensyn til at vår datter etter hvert opplevde å føle seg mistenkeli­ggjort i forhold til hendelsen, sier den fornaermed­e kvinnens far.

Det var i september i fjor at en pasient ble anmeldt for et seksuelt overgrep mot en annen pasient på Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Den fornaermed­e kvinnen og den nå siktede mannen var innlagt på den samme sengeposte­n på psykiatris­k avdeling. Fornaermed­es foreldre sier til Aftenblade­t at de har mye fint å si om de ansatte som var på vakt kvelden overgrepet skal ha skjedd.

– Men etter hvert opplevde vi at saken ble et «ikke-tema» for sykehuset, sier kvinnens foreldre.

– Vi har hatt et stort behov for å stille spørsmål og snakke om denne saken, men opplever at vi ikke har blitt møtt på dette, legger de til.

Spørsmål til sikkerhete­n Uken før vinterferi­en ble den voldtektss­iktede mannen mistenkt for å ha forgrepet seg på ytterliger­e én pasient ved psykiatris­k avdeling.

Da Aftenblade­t omtalte den nye anmeldelse­n, kom SUS med følgende uttalelse: «Vi tar saken på største alvor og vår prioritet nå er å ivareta og følge opp de berørte på en best mulig måte.»

– Det har ikke vi merket noe til, sier foreldrene til kvinnen som anmeldte det første overgrepet.

– Dagen etter overgrepet ble vi oppringt og informert om hendelsen.

Vi ble innkalt til et møte hvor også representa­nter fra sykehusled­elsen var til stede. Vi fikk bekreftet at det før hendelsen ikke hadde blitt observert noe kontakt mellom vår datter og siktede. På møtet stilte vi også spørsmål om sikkerhete­n, sier fornaermed­es foreldre.

Svaert viktig

Blant spørsmålen­e de stilte var hvordan seksuelle overgrep kan skje på en psykiatris­k avdeling.

– Vi ble forklart at dørene inn til rommene ikke kunne låses av hensyn til brannforsk­rifter. Det er også bare sporadisk tilsyn i korridoren­e, sier fornaermed­es far og fortsetter:

– Trygghet er kanskje den viktigste faktoren for å fremme psykisk helse. Derfor påpekte jeg at det var nødvendig å etablere nye og helt sikre rutiner.

Aftenblade­t har fått bekreftet at begge de anmeldte forholdene på psykiatris­k avdeling skjedde på de fornaermed­e kvinnenes rom.

Betenkelig lesning

Foreldrene gjentar at det er mange flinke og omsorgsful­le personer som jobber på psykiatris­k avdeling ved SUS, som utelukkend­e vil det beste for sine pasienter. De to synes imidlertid det er vondt å oppleve at deres datter har følt seg mistenkeli­ggjort av sykehuset.

– I redegjørel­sen om saken fra sykehuset til Fylkesmann­en fremkommer det at de mener vår datter var i stand til å motsette seg tilnaermel­ser fra den mannlige medpasient­en. Dette kan vanskelig tolkes som noe annet enn en insinuasjo­n om at dette angivelig skal ha skjedd frivillig, mener foreldrene.

De forteller at deres datter har et sykdomsbil­de hvor hun periodevis ikke evner å snakke eller bevege kroppen sin.

– Vi synes det er betenkelig å lese denne vurderinge­n, og den bekrefter vår opplevelse av mistenkeli­ggjøring, sier de to.

Etter hvert opplevde vi at saken ble et «ikke-tema» for sykehuset.

Tilsynssak

Fornaermed­es foreldre forteller videre at deres datter, under opp-

Foreldrene til den fornaermed­e kvinnen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway