Stavanger Aftenblad

– Retraumati­sering kan vaere svaert skadelig

-

Professor i psykiatri, Tor Ketil Larsen, mener det er svaert viktig å unngå at personer som er utsatt for overgrep risikerer å møte på overgriper­en.

Ifølge foreldrene til kvinnen som i september i fjor anmeldte en medpasient for voldtekt, skal deres datter ha støtt på den voldtektss­iktede mannen på SUS kort tid etter anmeldelse­n.

Professor i psykiatri, Tor Ketil Larsen, som understrek­er at han ikke uttaler seg om denne konkrete saken, men på generelt grunnlag, sier det potensielt er direkte skadelig å bli eksponert for sin overgriper. Saerlig dersom man opplevde traumet som invaderend­e og truende.

Posttrauma­tisk stresslide­lse – Eksponerin­g kan føre til en retraumati­sering. På en psykiatris­k avdeling vil det vaere viktig å ha rutiner som ivaretar offeret dersom overgrep faktisk har funnet sted. Når man er innlagt på psykiatris­k avdeling så er man både spesielt sårbar og på samme tid avhengig av å kunne stole på at det er trygt å vaere innlagt, sier han. Psykiatrip­rofessoren jobber for det meste med rettspsyki­atri, men har også lang erfaring med erstatning­ssaker relatert til mobbing, ulykker eller overgrep. Dersom det foreligger mistanke om et overgrep sier han det er svaert viktig at politiet blir varslet og at saken etterforsk­es på helt vanlig måte.

– Det er politiet som etterforsk­er straffesak­er. Samtidig er det viktig at det legges til rette slik at fornaermed­e ikke risikerer å støte på den mistenkte. Flere av dem som blir utsatt for en voldtekt utvikler en posttrauma­tisk reaksjon. Av dem som utvikler en posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD) vil omkring 80 prosent bli kvitt symptomene i løpet av ett år. For noen kan tilstanden bli kronisk, sier han.

– Eksponerin­g for overgriper­en kan øke risiko for varig skade, legger han til.

Klare brudd Psykiatrip­rofessoren bruker skolegårde­n som et eksempel.

– I mange mobbesaker slipper ikke mobbeoffer­et unna. Man vet at plageånden­e er på skolen hver eneste dag. For noen kan det bli helt umulig å slippe unna fordi det er lovpålagt grunnskole i Norge. Slike situasjone­r er naturligvi­s svaert vanskelige også for skolen å håndtere. På lik linje er det utfordrend­e for et sykehus å ivareta pasienter dersom overgrep kan ha skjedd. Slike anmeldelse­r må tas seriøst og det må legges en plan som ivaretar pasientene­s sikkerhet på en best mulig måte. Det må skje uansett hvilket resultat politiets etterforsk­ning gir, sier Larsen.

Det er ikke uvanlig at fornaermed­e i en overgrepss­ak risikerer å møte overgriper­en.

-–Dessverre er det slik at i de fleste voldtektss­aker har offer og overgriper en relasjon. sier Larsen og fortsetter:

– Skal for eksempel en person som for 30 år siden ble voldtatt av sin egen far forsone seg og tilgi? Svaret på det er ofte nei. I noen voldssaker er tilgivelse mulig, men i overgrepss­aker viser det seg at brudd ofte er det som fungerer best nettopp fordi man da slipper hele tiden å bli minnet på traumet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway