Stavanger Aftenblad

Laerere og elever skal betale for å parkere ved videregåen­de skoler

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

ROGALAND: Laerere og elever ved 14 videregåen­de skoler i fylket må belage seg på å betale 30 kroner dagen for å parkere utenfor skolen fra og med høsten.

Camilla Bjørheim

Håkon Jonassen Norheim

mener dette nok en gang vil gå ut over de minst ressursste­rke.

– For småbarnsfo­reldre vil dette, i tillegg til bommen, kanskje koste 30.000 kroner ekstra i året. Det er mye for nyetablert­e, sier Romøren.

– Kommer til å bli bråk

– Dette kommer det til å bli bråk om, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Rogaland Ingeborg Tyse.

I dag kan ansatte ved flere videregåen­de skoler parkere gratis.

Foreslår avgift ved 14 skoler Fylkesrådm­annen foreslår å innføre p-avgift ved følgende skoler: y Stavanger: Bergeland, Godalen, Hetland, Jåttå, St. Olav,

St. Svithun, Kongsgård, Bjergstad, Stavanger offshore tekniske skole. y Bryne: Bryne vgs

(betaler i dag 250 kr. pr. mnd). y Sandnes: Gand og Sandnes. y Randaberg: Randaberg vgs. Videre foreslås det at skoler langt fra kollektivå­rene slipper avgift, blant dem Sola vgs og Øksnevad vgs. Også skolene i nordfylke foreslås unntatt fra p-avgift. Foreslaget er å sette avgiften til 30 kroner dagen fra 1. august 2019.

Negative på Randaberg

Ved Randaberg vgs reagerer de negativt.

– Vi er en utkantskol­e på linje med Sola og Øksnevad. Det går buss, men ikke all verdens ofte. Vi har ansatte fra Sandnes, Hundvåg, Tananger og Mosterøy. Det betyr at mange må bytte buss. Det er tungvint, og mange vil ikke rekke å hente i barnehagen, sier tillitsval­gt Ellen Dyrstad.

Hun og rektor Trond Hoel trekker også fram at laerere har elever i praksis som skal følge opp.

– Laererne er da avhengig av å bruke privat bil, sier Hoel.

– Men det vil jo fortsatt vaere mulig å kjøre til skolen?

– Ja, men 30 kroner dagen blir om lag 6000 kroner i året. Det er penger som gjerne kommer på toppen av bompengene, sier Dyrstad.

Skolen ligger om lag 6 kilometer fra Stavanger sentrum.

– Vil skape store problemer Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet Ingeborg Tyse tror forslaget om p-avgift kommer som en stor overraskel­se på de ansatte ved flere skoler.

– Dette vil skape store problemer for mange. Folk bor ikke midt i sentrum, dermed må de bytte buss for å komme seg til jobb. Det betyr tap av verdifulle minutter om morgenen, sier Tyse.

Hun peker på at det allerede er innført bompenger og rushtidsav­gift.

– Et annet moment er at mange ikke har mulighet til å reise kollektivt med Hjem-jobb-hjem, som bare gjelder for arbeidspla­sser i fire kommuner. Mange ville ha reist kollektivt om de fikk denne ordningen, sier Tyse, og legger til at man heller burde lagt bedre til rette for sykling, enn å innføre p-avgift.

– Forslaget er 30 kroner dagen. Andre betaler langt mer for å parkere. Er 30 kroner så ille?

– For dem som ikke har et alternativ, blir dette fort mye penger, sier Tyse, som også reagerer på at skolene i nordfylket foreslås fritatt p-avgift.

– Har ikke dere også et ansvar for å få ned bilbruken?

– Jo, og mange reiser allerede kollektivt. Vi er for å redusere bilbruken, men synes arbeidsgiv­er må bruke tilrettele­gging og incentiver, ikke straff, sier Tyse, og legger til at saken ikke er blitt drøftet med fagforenin­gene.

Vil se på skole-utvalget Opplaering­sutvalget skal behandle saken neste uke. Saken kommer opp som følge av en bestilling fra politikern­e.

– Vi må se naermere på utvelgelse­n av skoler som administra­sjonen har gjort samt på reaksjoner som kommer fra skolene, det er ikke sikkert vi ender opp med de skolene som er foreslått i innstillin­gen, sier Jarle Nilsen (Ap), leder i utvalget.

Saken skal endelig avgjøres av fylkesutva­lget.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Dette går ut over barnefamil­ier, mener laerer ved Randaberg videregåen­de skole, Linda Romøren om fylkeskomm­unens forslag om at ansatte og elever ved 14 videregåen­de skoler må betale 30 kroner dagen for å parkere.
KRISTIAN JACOBSEN – Dette går ut over barnefamil­ier, mener laerer ved Randaberg videregåen­de skole, Linda Romøren om fylkeskomm­unens forslag om at ansatte og elever ved 14 videregåen­de skoler må betale 30 kroner dagen for å parkere.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Laerer Resol Baiazidi kjører ikke ofte til jobb, men liker dårlig det nye forslaget om å innføre p-avgift. – Det kan føre til at folk må bytte jobb, mener han.
KRISTIAN JACOBSEN Laerer Resol Baiazidi kjører ikke ofte til jobb, men liker dårlig det nye forslaget om å innføre p-avgift. – Det kan føre til at folk må bytte jobb, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway