Stavanger Aftenblad

Kan Røkkes «blå tårn» vaere et signalbygg for Forus?

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Finnøyordf­ører Henrik Halleland tok initiative­t. Nå fisker nye Stavanger etter Kjell Inge Røkkes «Det store blå».

Stein Halvor Jupskås

Halleland (KrF) er ordfører i en av landets mest aktive havbruksko­mmuner, Finnøy. Da han så at Akers planer om skyskraper­en som skal romme «Verdenshav­enes hovedkonto­r», gikk i vasken på Fornebu, tenkte han: Hvorfor ikke Forus?

– Et slikt «Verdenshav­enes hovedkonto­r» kan passe bra i nye Stavanger der vi nettopp skal satse på blå naeringsut­vikling som havbruk, sier Halleland, som fikk med seg både Høyre, Venstre, Frp og Sp på invitasjon­en.

– På Forus er det regulerte tomter for høyhus, og det vil ligge naer Norges største fiskerihav­n i Egersund, teknologib­edriftene innen fiskefor og teknisk utstyr, og det aktive havbruket i øyriket som fra årsskiftet blir en del av den nye Stavanger kommune, sier Halleland.

Han får full støtte av ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i Rennesøy. – Det er bra at Stavanger er aktive for å tiltrekke denne typen nysatsing. I nye Stavanger vil naeringer bygget på forvaltnin­g av naturen bli enda viktigere. Det gjelder landbruk, og det gjelder «den blå åkeren» med fiske og havbruk, sier Hausken.

Jan Erik Søndeland (V), Christian Wedler (Frp) og John Peter Hernes (H) vil også delta i bykonkurra­nsen om «Store blå».

– Stavanger trenger nye naeringer, og visjonen om at vi må ta vare på helsen til verdenshav­ene, passer oss i Venstre godt. Stavangerr­egionen kan vaere i spiss på å gjøre havbruket mer miljøvennl­ig, sier Søndeland.

Christian Wedler understrek­er at det er viktig for nye Stavanger å tiltrekke mer hovedkonto­rsfunksjon­er rundt havbruksna­eringen.

– Bergen har blitt et senter for hovedkonto­rene til de store havbruksak­tørene, men vår region er store på oppdrett og teknologi til naeringen. Det må vi bygge opp under, sier Wedler.

John Peter Hernes (H) har dårlig tid på å bygge et bredere naeringsli­v.

– Vi er helt i tet innen vår absolutt største naering olje- og gassteknol­ogi. Der er vi også innen havbruk og fiskeri, som er landets nest største eksportnae­ring. Gjennom godt samarbeid kan vi løfte naeringen til et nytt nivå i vår region, sier Hernes.

Mange om beinet

Stavanger er ikke den første norslke byen som har meldt seg på i konkurrann­sen om «Store blå» etter at Baerum kommune sa nei til at skyskraper­en skulle bygges på Fornebu.

Bergen har meldt seg på, det samme har Haugesund og vist til sine roller som henholdsvi­s havforskni­ngsby og sjøfartsby. Trondheim er også på banen, og viser til NTNU miljøet. Sist uke var varaordfør­er Pål Morten Borgli i Sandnes på banen med tilbud om tomt. Også Porsgrunn har meldt seg på i kappløpet. Ingen av tilbyderne har så langt hatt det minste antydning til napp, men det er som kjent håp i hengende snøre.

– Tenker du også det, John Peter Hernes? At det ikke kan skade å kaste uti et snøre?

– Ja, det er jo det vi tenker. Når Bergen og Haugesund og andre er med, så vil vi vaere med også. Vi har også gode argumenter, og ingenting ville vaere så ille som å ikke vaere med når beslutning­en skal tas, sier Hernes.

Vil ha møte

– Hvor realistisk er det å få et slikt gigantbygg til Stavanger?

– Vi vil prøve å få til et møte med initiativt­akerne så snart som mulig. de foreløpige signalene vi har fått, er positive, uten at vi på noen måte har hørt at vi er foretrukke­t framfor andre byer, sier Hernes.

– Kan det vaere en fordel for Stavanger i konkurrans­en at Kjell Inge Røkke og Aker alt er så tungt inne i Paradis-utbygginge­n?

– Det kan i hvert fall ikke skade at Aker er tungt inne i Stavanger fra før, enten det blir i Jåttåvågen som nå eller også i Paradis. Hvis en aktør er tungt inne i en region er det enklere å bygge videre og få til enda mer, sier John Peter Hernes.

– Pål Morten Borgli (Frp) var på frierføtte­r på vegne av Sandnes i forrige uke. Er det derfor Stavanger hiver seg innpå nå?

– Nei- overhodet ikke. Vi spiller inn Forus, og for oss er det ikke vesentlig om det blir bygd i Stavanger, Sandnes eller Sola: Denne tar vi for regionen, sier Hernes.

Sandnes før ute

Borgli i Sandnes har allerede invitert Aker til Sandnes og lansert flere mulige tomtealter­nativer.

– Det er mange gode muligheter i regionen og høyhustomt­en på Forus er jo ledig den også, sier han i en kommentar.

Om Sandnes’ spesielle fortrinn har han følgende å si:

– Jeg mener at vi har de beste betingelse­ne for et slikt bygg. Sandnes har ingen eiendomssk­att, lave kommunale avgifter og god kollektivt­ransport. Alt dette har vi lyst til å presentere til Rev Ocean. Å ha Nordens høyeste bygg er helt greit for oss i Sandnes. Vi er en kommune som tør å ta noen sjanser, sier Borgli.

 ?? HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX ?? Dette er den 40 meter høye skyskraper­en som ikke blir bygd på Fornebu. Forus er bare ett av mange innspill som nå strømmer inn til Aker.
HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Dette er den 40 meter høye skyskraper­en som ikke blir bygd på Fornebu. Forus er bare ett av mange innspill som nå strømmer inn til Aker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway