Stavanger Aftenblad

Stisykling­en på Gunn-Rita-løypa gikk for fort for Riksantikv­aren

- Geir Sveen tekst og foto geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Terrengsyk­listene må under oppsyn av arkeologer nå legge tilbake alle steiner som ble fjernet fra en av gravrøysen­e inne i Njåskogen og endre løypene, som også inneholder en treningsba­ne, laget for Gunn-Rita Dahle Flesjå før OL i Rio. Men den avanserte stisykling­en som trekker folk fra hele distriktet og som er åpen for alle - får fortsette.

Det er klart etter at Riksantiva­ren nå har fattet et vedtak om retting av skader på kulturmin- ner som er automatisk fredet. Det skjer etter flere runder både hos Fylkesmann­en i Rogaland og Arkeologis­k museum.

Glad for løsning

– Det er denne løsningen vi håpet på, og som vi også har vaert i god dialog om, sier Stian Osmundsen, leder i Bryne cykleklubb.

Klubben er en av fylkets største, arrangerer snart Garborgrik­et rundt og driver Njå Bike Park som en egen terrengavd­eling gjennom facebook-gruppe for stisyklist­er i hele regionen. Gruppen er for alle, uavhengig av klubb eller tilhørighe­t.

Det vekket da også mye oppmerksom­het da Jaeren skoglag sa ja til en avtale som sørget for at terrengsyk­listene fikk «sin egen skog», i den mest populaere turskogen på Jaeren. Et stort område ble tilrettela­gt øst i skogen, og her er det et mylder og kilometerv­is med sykkelstie­r i terreng. Men du må inn i skogen for å se hva det er:

Ikke akkurat asfalt

En ugle uler. Traer ligger veltet. Noen er knekt oppe på stammene. Andre ligger med røttene opp. Flere bekker sildrer forbi, og noen må krysses på smale planker. Du føler deg langt inne i de dype skoger, bare noen få kilometer fra Bryne.

Og på sykkel forstår du kanskje litt av hva vår egen sykkeldron­ning, Gunn-Rita Dahle Flesjå har drevet med. Dette er sykling på høyt nivå. Det går over stokk og stein, i myrhull og sorpe, og i tillegg dukker det opp kunstige og umulige hinder, som en flere meter høy vegg, der du kan sykle liggende vannrett, hvis du tør.

I anlegget ble det også laget en kopi av det som skulle bli OL-løypa i Rio for Gunn Rita Dahle Flesjå i 2016. Hun er en av mange som bruker anlegget.

Bekymringm­eldingen

Men i august i fjor fikk Rogaland fylkeskomm­une, seksjon for kulturarv, en bekymrings­melding om at det hadde gått litt fort i svingene inne i skogen. En registreri­ng viste etterpå at flere av de tilrettela­gte sykkelstie­ne var i konflikt med kulturminn­er, som var kjente og som ble registrert.

I Riksantikv­arens vurdering vises det til at Njåskogen er en av landets eldste planteskog­er. Plantingen startet i 1875.

– Som følge av skogsdrift­en har det forhistori­ske kulturland­skapet i stor grad fått ligge i fred for moderne inngrep og det intensive jordbruket som ellers preger Jaeren, blir det understrek­et. Riksantikv­aren synes derfor det er beklagelig at friluftsak­tivitetene i Njåskogen har skadet kulturminn­er, men ser det som positivt at partene i etterkant ønsker å rette opp skadene.

Bygger opp gravrøys

I det nye vedtaket må syklistene bygge opp den aktuelle gravrøysa innen 1. juni i år. Hvis dette ikke kan gjøres på dugnad sammen med Arkeologis­k museum, må klubben ut med 26.000 kroner. Den må også utføre avbøtende tiltak i sti-området før 1. desember i år.

– Ikke noe problem. Vi går i gang når arkeologen­e kan komme, svarer lederen i Bryne cykleklubb, Stian Osmundsen.

Klubben har allerede endret deler av rutene og sperret av konfliktom­råder med store grønne kryss og stengsel av nedblåste traer.

 ??  ?? Du føler deg langt inne i de dype skoger, men er bare noen kilometer fra Bryne.
Du føler deg langt inne i de dype skoger, men er bare noen kilometer fra Bryne.
 ??  ?? En slik bane dukker opp langt inne i skogen.
En slik bane dukker opp langt inne i skogen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway