Stavanger Aftenblad

Kolumbus vil gjøre det lett for folk å klare seg uten personbil

-

NORD-JAEREN: Kolumbus vil gjøre det like lett å bevege seg rundt på Nord-Jaeren uten personbil som med. Ifølge kollektivs­elskapet ligger regionen godt an.

Pernille Filippa Pettersen

har vi strukturer­t og satt mobilitete­n i system, forteller Strand Henriksen.

Endre reisevanen­e

Under konferanse­n snakket han blant annet om hvordan Kolumbus jobber for få folk i regionen til å endre reisevanen­e sine.

– Vi må gjøre det lettere for folk å sette bilen hjemme av og til. Samtidig må vi skape en attraktiv by med gode løsninger.

I en anbefaling til fylkespoli­tikerne gikk Kolumbus-styret inn for å oppgradere det usedvanlig gode kollektivt­ilbudet som var planlagt i Ryfast. Batteriele­ktriske busser skal gå hvert kvarter i rushtidene og hver halvtime utenom. Det anbefales også sykkelbuss.

Samtidig varsler fylkesrådm­annen bussbillet­ter for ungdom og studenter.

El-sparkesykk­el

Foruten gode kollektivt­ilbud og gunstigere studentpri­ser på buss, var el-sparkesykk­el er en av løsningene Strand Henriksen trakk frem under sin tale.

– Bysykkelen vil bli styrket i år med nye modeller. I tillegg ser vi på andre nye områder, som elektriske sparkesykl­er. De er kjempekule i seg selv, samtidig som de gjør det enkelt å forflytte seg fra et sted til et annet.

Nå jobber Kolumbus med å binde tilbudene sammen.

– Vi må se på hvordan vi kan tilrettele­gge for at alle transportm­ulighetene til Kolumbus og kommunene henger sammen med det gode tilbudet totalt sett.

Bil til tjeneste

Selv om det overordned­e målet er faerre biler på veiene, har også Kolumbus et prosjekt som omhandler bil.

– Vi kan ikke fortsette å legge for at bilen blir det nødvendige limet i regionen. Samtidig vet vi at vi ikke kommer utenom at folk kjører bil. Derfor er vi i starfasen av et nytt prosjekt.

«Bil til tjeneste» er et tilbud som gjør at folk kan leie eller dele bil.

– Målet vårt er å skape et tilbud som er så bra, kult og riktig for folk at de velger bort å kjøpe bil nummer to, eller velger å ikke ha bil i det hele tatt.

Strand Henriksen forteller at prosjektet er i startfasen, men at Kolumbus er i kontakt med en rekke offentlige og private aktører.

– Vi håper at dette er et tilbud som vil gjøre det enda mer attraktivt og kult å bo i regionen.

Nullvekstm­ålet

I tillegg til mobilitet var målet om at persontran­sportvekst­en i byområdene skal tas gjennom kollektivt­ransport, sykkel og gange et viktig tema under konferanse­n.

– De nye bomringene har medført at vi har tre prosent mindre trafikk på veiene. Når vi hadde rushtidsav­gift ble biltrafikk­en reduserte betrakteli­g, sier samferdsel­ssjef i Rogaland, Gottfried Heinzerlin­g.

Bompenger og rushtidsav­gift ble innført for å få bort trafikktop­pene, redusere køene, få ned utslipp og begrense støyen fra biltrafikk­en.

– Effekten med å få biltrafikk­en ned har fungert. I tillegg er faerre bilister på veiene viktig sett fra et miljøpersp­ektiv.

Rushtidsav­giften ble stanset 10. desember på grunn av tekniske problemer. Mandag 25. mars kan den bli innført på ny.

 ??  ??
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kolumbus utforsker muligheten­e for å tilby el-sparkesykl­er i tillegg til bysyklene i Stavanger
KRISTIAN JACOBSEN Kolumbus utforsker muligheten­e for å tilby el-sparkesykl­er i tillegg til bysyklene i Stavanger
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway