Stavanger Aftenblad

Bitre trusler og dødsbudska­p har skremt brexitmots­tander

-

LONDON: Den framtreden­de EU-tilhengere­n Anna Soubry er skremt av omfanget av trusler og trakasseri­ng hun og familien er utsatt på grunn av brexit-striden.

Soubry trakk seg fra det konservati­ve partiet i protest på grunn av sitt syn på EU og sluttet seg til meningsfel­ler i gruppen med uavhengige parlaments­medlemmer.

Blant de utilslørte meldingene hun har fått i posten er ammunisjon.

– Jeg hadde en veldig dårlig dag da det var kuler, og det var en skikkelig stygg dødstrusse­l. Jeg innrømmer det ikke, men jeg blir redd, uttalte politikere­n i en paneldebat­t om Brexit arrangert av avisa The Guardian tirsdag.

– Min store skrekk er at noe hender og så sier alle, «å herregud, hvordan skjedde det?», sa Soubry.

De siste truslene fikk hun hjem til seg så sent som mandag.

Kondolanse-kort

Soubry represente­rer velgere midt i England og var en synlig politiker som tok til orde mot utmelding av EU før folkeavste­mningen i 2016. Hun har også tatt til orde for å holde en ny folkeavste­mning, med ønske om å få avgjørelse­n om brexit reversert.

Trakasseri­ngen det har medført, har også fått følger for familien hennes.

– Moren min, hun er 84 år, og hun fikk en trussel. Det satte oss virkelig ut, alle sammen. Og de sendte et RIP-kort til samboeren min, der det sto «din forraeders­ke ditt-og-datt kommer ikke til å leve lenger», sier Soubry.

Hun er ikke alene om å oppleve trusler. I januar gikk flere titall folkevalgt­e sammen og sendte et skriv til Londons politimest­er for å advare om en forverring i offentlig orden og sikkerhets­situasjone­n rundt parlamente­t. Det ble gjort i kjølvannet av at brexittilh­engere gjentatt ganger gikk til aggressive, verbale angrep på EU-tilhengere, inkludert Soubry, som de omringet og kalte nazist og forraeder.

Er ikke der for deg

Soubry stiller seg kritisk til London-politiets innsats for å gjøre noe med situasjone­n.

– Jeg mener Westminste­r-politiet, the Met, har vaert fullstendi­g ubrukelig store deler av tiden. Jeg har faktisk opplevd at en politioffi­ser, en høyt rangert tjenestema­nn, sa til meg «Metropolit­an Police er ikke til for å gi personlig beskyttels­e til medlemmer av parlamente­t». Jeg tenkte bare «husker du denne fantastisk­e kvinnen Jo Cox?», sier Soubry, med referanse til Labour-politikere­n som ble drept av en høyreekstr­emist i 2016.

Den ansvarlig politiavde­lingen Metropolit­an Police har ikke svart på AFPs henvendels­er om å få en kommentar i saken. Statsminis­ter Theresa Mays tale onsdag kveld vekker sinne hos de samme britiske politikern­e som hun søker støtte hos. Statsminis­teren ga langt på vei representa­ntene i Parlamente­t skylda for den vanskelige brexitsitu­asjonen i sin tale sent onsdag kveld.

– Folket har fått nok. Dere er trøtte av indre stridighet­er. Dere er trøtte av politisk spill og mystiske prosedyrek­rangler, sa hun, og fortsatte:

– Trøtte av representa­nter som ikke snakker om annet enn brexit. Dere vil at denne delen av brexitpros­essen skal vaere ferdig og sluttført. Jeg er enig. Jeg er på deres side. Det er nå opp til parlaments­medlemmene å bestemme.

Statsminis­teren var i går i Brussel for å be om en kort utsettelse av brexit, som etter dagens timeplan skal finne sted 29. mars. Hun håper å få gjennomfør­t en tredje avstemning om skilsmisse­avtalen med EU i Underhuset neste uke. Etter å ha tapt de to forrige avstemning­ene har hun nå et tvingende behov for støtte.

Det ser det ikke ut til at onsdagens tale økte håpet om. – Talen satte sinnene i kok og var uansvarlig, sier Labour-representa­nt Wes Streeting.

– Farlig og skjødesløs­t, er Labour-kollega Lisa Nandys kommentar. Hun har tidligere antydet at hun er åpen for å vurdere Mays avtale med EU.

På den konservati­ve siden ledet EU-vennlige Dominic Grieve an blant kritikerne. Han er blant dem May håper å få støtte fra i den neste avstemning­en.

– Jeg har aldri skammet meg mer over å vaere medlem av det konservati­ve partiet, eller over å gi henne min støtte, sa han, med henvisning til en lignende tale May holdt i Underhuset tidligere onsdag.

Labour-leder Jeremy Corbyn ankom også Brussel i går. Statsog regjerings­sjefene i EU samlet seg samme ettermidda­g til toppmøte i byen. (NTB)

 ?? KIRSTY WIGGLESWOR­TH/AP/NTB SCANPIX ?? Anna Soubrey, til venstre, her sammen med Sarah Wollaston, forteller om en lang rekke trusler fra brexit-tilhengere.
KIRSTY WIGGLESWOR­TH/AP/NTB SCANPIX Anna Soubrey, til venstre, her sammen med Sarah Wollaston, forteller om en lang rekke trusler fra brexit-tilhengere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway