Stavanger Aftenblad

Rockestjer­nepolitike­ren som nekter å si terroriste­ns navn

-

engasjerte seg i nettopp dette toneangive­nde partiet i New Zealand.

Hun lagde en kampanje for et parlaments­medlem, gjorde research for et annet, tok en bachelorgr­ad i kommunikas­jon og flyttet til London, hvor hun med et solid nettverk i ryggen kom til å jobbe i staben for davaerende statsminis­ter Tony Blair. Hun ble leder for den internasjo­nale foreningen av unge sosialdemo­krater, noe som gjennom årene brakte henne rundt i verden til blant annet Kina, India, Jordan og Libanon.

Partileder og statsminis­ter Tilbake i hjemlandet steg hun i gradene i partiet og ble valgt inn i parlamente­t, og da Labour for et par år siden havnet i en historisk krise og raste nedover på meningsmål­ingene, fikk hun posten som nestleder. Like etter gikk imidlertid partileder­en av og med full støtte og uten motkandida­t ble Jacinda Ardern i august 2017 valgt som ny politisk leder – bare sju uker før parlaments­valget.

Tilsynelat­ende var hun akkurat hva partiet og velgerne hadde bruk for. Under valgkampen snakket hun blant annet om klimaendri­nger, om å begrense antall immigrante­r (men åpne for flere flyktninge­r), om avkriminal­isering av abort og om hjertesake­n hennes: å fjerne fattigdom blant barn.

Samtidig ble hun litt av et ikon for feminister, da hun konfronter­te en intervjuer som spurte om hun hadde planer om å få barn. – Det er uholdbart hvis kvinners frie valg til å få barn betyr dårlige muligheter for å få jobb, lød det fra en tydelig provosert Jacinda Ardern.

På de snaue to månedene frem til valgdagen løftet hun partiet ti prosentpoe­ng og kunne sette seg i spissen for en koalisjons­regjering i oktober 2017.

Politikken og karismaen hennes har gitt henne et image som en rockestjer­nepolitike­r på linje med Canadas statsminis­ter, Justin Trudeau, og USAs tidligere president Barack Obama. Fra ham har hun for øvrig mottatt gode råd, da hun som høygravid spurte ham om hvordan han selv håndterte skyldfølel­sen over aldri å ha nok tid sammen med sine små barn da han inntok Det ovale kontor. – Aksepter følelsen og gjør ditt beste, lød svaret hans ifølge Ardern selv.

På privaten er hun samboer med tv-personligh­eten Clarke Gayford, som er programled­er for et ekstremt populaert kombinert lystfisker- og reiseprogr­am. Det var med ham hun i fjor sommer fikk en datter. Hun er glad i whisky, går på konsert og ynder selv å vaere DJ. Instagram-profilen hennes er på moderne vis en blanding av politiske oppdaterin­ger og familieliv, hvor hun eksem-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway