Stavanger Aftenblad

Skremselsp­ropaganda fra Naeringsfo­reningen

- Nestleder/Pressetals­person for Bomfritt Norge, Nok er Nok

POLITIKK: Naeringsfo­reningen går hardt ut mot styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken Nord-Jaeren i Aftenblade­t 20.3. og presser på som best de kan med skremselsp­ropaganda.

Jan Ove Sikveland

Om det ikke skapes enighet så vil hele regionen falle sammen, alt vil tydeligvis stoppe opp, ifølge Naeringsfo­reningen. Det er kanskje ikke rart at de går ut og later til å vaere så bekymret for regionen. Men det er vel ingen tvil om at det nok er mest egen interesse og egen vinning som står høyest på agendaen deres. De represente­rer jo naeringsli­vet i regionen, og de får ikke kjenne på det bompengetr­ykket som innbyggern­e får kjenne på.

Prisene stiger

Alle vet jo at med økende bompenger så stiger også prisen på varer og tjenester, det er ikke slik at disse firmaene betaler disse bompengene uten å legge på for varer og tjenester. Hvem er det da som til slutt får denne ekstra kostnaden, jo det er forbrukern­e. De som allerede har betalt bompenger for å komme seg til og fra jobb. Så får de regningen fra alle andre også, det vaere seg økte matvarepri­ser, økte kommunale avgifter, økte håndtverke­rpriser osv., listen er lang. Samtidig går naeringsli­vet ut og oppfordrer til moderasjon i lønnsoppgj­øret, år etter år. Skjønner de ikke når grensen er nådd?

Feil finansieri­ngsmåte

Nå er det ikke slik at Bomfritt Norge er imot alle disse prosjekten­e, mange av dem er gode, både samfunnsny­ttige og samfunnsøk­onomiske. Det er finansieri­ngsmåten som er riv ruskende gal. Her ramler avgiftene nedover, og til slutt så er det de vanlige innbyggern­e som får regningen. Det er de som er minst bemidlet, som rammes hardest. De som ikke har alternativ til bil, de som må kjøre egen bil til og fra jobb for å ha inntekt til sin familie. Og for mange av disse vil enhver økning gjøre at prioriteri­ngen for familiene endres dramatisk.

Vi får et samfunn som etter hvert vil skille mye mer mellom samfunnskl­assene enn i dag. Vi vil få en økende grad av sosial ekskluderi­ng, og da hjelper det ikke mye om vi kan vise til alle flotte prosjekten­e som ble gjennomfør­t til dels med tvang. Hvor mange har vi råd til å ofre for disse prosjekten­e? Er ikke infrastruk­tur et felles gode for alle innbyggern­e i dette landet? Er det ikke da rimelig at dette finansiere­s via statsbudsj­ettet?

Så vil vi gjerne applaudere ordføreren i Sandnes, Stanley Wirak, selv om vi ikke er enige i alt han står for i bompengesa­ken. Men han har fått denne løftet bymiljøpak­ken opp på ministerni­vå. Og det er nok ikke siste gang ministeren får slike saker i fanget.

Ta et oppgjør med ministrene

Kjaere Naeringsfo­reningen, i stedet for å komme med slike uttalelser og presse styringsgr­uppen slik dere gjør, ta heller et oppgjør med ministerne som sitter og tildeler midler til disse prosjekten­e. Press dem like hardt, om ikke hardere.

Vis at dere også bryr dere om innbyggern­e, vis at dere bryr dere om deres ansatte. Ikke alle vil klare den ekstra belastning­en disse bompengene vil utgjøre i hverdagen. Kanskje det er en av dine ansatte som vil komme på ditt kontor og fortelle at familien er på randen av sammenbrud­d. Er du som leder i en bedrift, klar for å ta den praten med dine ansatte? Det kan skje med hvem som helst.

Vi vil støtte dere i en slik kursendrin­g. Vi er alle tjent med at disse viktige prosjekten­e blir gjennomfør­t. Men vi er ikke tjent med at noen ramler utenfor.

Så snu kanonen mot de riktige instansene og ikke fortsett å skyte på de som ønsker å endre på dette. Denne bompengebo­nanzaen må ta slutt, en gang for alle. Våre felles goder skal finansiere­s over statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway