Stavanger Aftenblad

Trehusbyen er en unik byform

- Arkitekt, Austigard Arkitektur

BYUTVIKLIN­G: Helheten jeg ønsker å kjempe for, er Trehusbyen­s unike potensial for framtiden.

Tor O. Austigard

Siden Trehusbyen ble bygget har de kravene vi stiller til bygninger endret seg voldsomt. For boligene er det for eksempel kommet krav til energibruk, støy, utsikt, dagslys, privatliv og utearealer. For naeringslo­kalene er det kommet krav til tilgjengel­ighet, søppelhånd­tering, vareleveri­ng, mathygiene, personalfa­siliteter og mye mer.

Hvert og ett av disse kravene kan virke ufravikeli­ge i et godt, moderne samfunn der alle har det bra. Problemet for byutviklin­gen er at om man legger alle disse kravene oppå hverandre så får man boligblokk­er og kjøpesentr­e med motorveier mellom, og det er ikke en byform der alle har det bra. Alle disse kravene lar seg rett og slett ikke stappe inn i trehusbyen samtidig.

Ser ikke helheten

Vi har tidligere argumenter­t for at Arbeidstil­synet står i veien for en levende trehusby. Arbeidstil­synet har svart at de tenker på de ansattes beste. Det stemmer, og Arbeidstil­synets peker dermed selv på kjernen i problemet: At hver og en instans forvalter hver sin del av samfunnet, uten å se tilstrekke­lig på helheten.

Saksbehand­ler Asgeir Bell har også tatt Arbeidstil­synets krav i forsvar, hvor han med referanser til våre byggesaker antyder at alle Arbeidstil­synets krav kunne vaert ivaretatt om man hadde tatt i bruk hele bygget. For eksempel kunne alle andreetasj­ene i Pedersgata vaert gjort om til personalav­delinger, med heis i hvert bygg. Det har han helt rett i. Problemet er at ingen virksomhet­er går med et så stort overskudd at de kan betale for noe slikt, uten at dette går utover leieprisen­e. Det er simpelthen et regnestykk­e som ikke går opp. At regnestykk­et ikke går opp er tydelig når man ser hvilken tilstand Pedersgata har vaert i, der lite eller ingenting er blitt gjort for å ta vare på bygningene.

Vurdere alternativ­ene

I vår modell for utvikling av Pedersgata rehabilite­rer vi naeringslo­kaler, boliger og fasader, og vi forbedrer arbeidspla­sser, innenfor rimelighet­ens grenser, på en måte som er økonomisk gjennomfør­bart for gårdeiere og ikke minst for virksomhet­er med begrenset økonomi. Denne utviklinge­n av Pedersgata er ikke uten utfordring­er, men som Aftenblade­t redegjør på lederplass er det vanskelig å se hva alternativ­et er. I stedet for å hakke på enkeltaspe­kter ved denne utviklinge­n, så må vi se på helheten og vurdere alternativ­ene.

Helheten jeg ønsker å kjempe for, er Trehusbyen­s unike potensial for framtiden. Trehusbyen ble bygget i en tid da biler ikke fantes, og er dimensjone­rt for et hverdagsli­v uten bil.

1,8 mill. innbyggere

Med et levende, lokalt naeringsli­v i naermiljøe­t har Trehusbyen potensial til å realisere ambisjonen om den kortreiste hverdagsby­en som nå ligger til grunn for all regional byutviklin­g.

Trehusbyen er også en modell for videre utbygging av Stavanger og Rogaland. Hvis 5 prosent av Rogalands areal hadde vaert bebygget med tettheten til Gamle Stavanger eller Pedersgata, så kunne Rogaland hatt plass til 1,8 mill. innbyggere. Og da er altså fortsatt 95 prosent utmark og jordbruk. Disse tallene er sammenlign­bare med Tokyo, som har en eneboligan­del som er tre ganger høyere enn i Oslo, og som likevel det best utbygde kollektivn­ettet i verden. Vi må ta innover oss at Trehusbyen er en egen byform, og ta den byformen på alvor.

Hvis man begynner med at dette er helheten man ønsker, så må man våge å prioritere helheten foran enkeltdele­ne. Heldigvis er plan- og bygningslo­vens bestemmels­er for dispensasj­on laget slik at enkeltkrav kan fravikes når tungtveien­de fordeler for samfunnet taler for det.

Stavanger kommune har gjennom flere år demonstrer­t at de våger å løfte blikket, ta dette ansvaret, og ta Trehusbyen på alvor. Resultatet av dette gode arbeidet er i nå ferd med å vise seg i transforma­sjonen av Pedersgata. Vi håper at byens innbyggere ser verdien av dette, og at kommunens saksbehand­lere og politikere vil fortsette å våge den helheten som Trehusbyen er.

Trehusbyen er en modell for videre utbygging av Stavanger og Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway