Stavanger Aftenblad

Den banale hverdagen

- Trond Borgen

UTSTILLING: Vår anmelder merker seg gode anslag hos unge Urd J. Pedersen. Men han spør seg også om disse verkene er mer enn tomme banalitete­r. Rogaland kunstsente­r: Urd J. Pedersen, maleri, objekt. T.o.m. 28. april

En kunst som speiler virkelighe­ten rundt oss, kan ikke unngå å ta opp i seg det banale. Men hvis kunsten hele tiden vektlegger banalitete­ns uutholdeli­ge letthet, blir den så også selv banal? Kan kunsten da ha noen relevans for en betrakter som kommer utenfra og ser inn i et slikt kunstnersk­ap?

Slike spørsmål melder seg i utstilling­en til Urd J. Pedersen i Rogaland kunstsente­r. For Pedersen leter ikke etter de enestående, meningstun­ge eller sublime øyeblikken­e; i stedet snur hun seg rundt, om sin egen akse, for å feste naermest hva som helst fra sine omgivelser på lerretet og i keramikken­s leire. Dette viser hun fram både som konkrete gjenstande­r og som glimt av egne følelser. Pedersen er åpenbart en kunstner som arbeider spontant og hurtig; hun fastholder opplevelse­r og følelser før de fordamper, som i en kontinuerl­ig bevissthet­sstrøm.

Inderlig

Resultatet er en utstilling med mye iherdighet – her opplever jeg mer energi i helheten enn kunstneris­k kvalitet i det enkelte verk. For sant å si er galleriet fylt med malerier og keramiske figurer som legger seg tett opp mot kitschens tomme banalitet, og det er ikke alltid enkelt å avgjøre om Pedersen faktisk mener alvor, eller om hun prøver å trekke kitschen over i camp. Det siste krever en ironisk distanse det ikke er lett å finne spor av her. For meg synes det som om hun legger en inderlighe­t inn i sitt arbeid som kunstner – og det er nettopp denne dimensjone­n som etter hvert får meg til ikke å stirre meg blind på enkeltarbe­idenes tynne innhold og en til dels ganske påver utførelse. I stedet vokser utstilling­en langsomt som helhetsopp­levelse.

For det er som om Pedersen anvender kunsten som en overlevels­esstrategi i en banal verden, som om hun sier at kunsten kan ta til seg, eller gjøre krav på, det helt betydnings­løse, det ubehjelpel­ige, det oversette. Hun former en pregløs «Høne» i keramikk, eller, i samme materiale, en «Replika av pyntegjens­tand fra Wenche Joachimsen­s stue»; hun maler et passelig kaotisk interiør med høne med mikrofon og sofagruppe fra samme stue, og en «Kopp med tårer». Slik bruker hun sin kunst til å erobre livet, ikke gjennom de store, prangende fasader, men gjennom bakgatene, ikke gjennom de viktige øyeblikk, men gjennom de unnselige. Ofte ved nok en gang å framstille det som allerede er reproduser­t millioner av ganger i den klisjébefe­ngte nipsen fra peishyller og småbord. Det er som om hun forsøker å gjøre det kvelende litt mindre kvelende, det lamme litt mer spenstig, ikke i form, men som tanke.

Ålreite dyr

Kanskje er ekorn ålreite dyr; i hvert fall mener Pedersen det i sin samling av arten: «Ekorn, se det som er ekte, godt og riktig», er én av hennes titler; det er en samling små keramikkdy­r – noen søte, noen knapt mer enn halvformed­e leirklumpe­r, nipsskisse­r. Slik leker hun med selve kitschens kjerne: kunstens imitasjons­system (Hermann Broch). Kitsch er masseprodu­ksjonen av ferdigford­øyde formler og imiterte følelser (Clement Greenberg). Kitschen er den sentimenta­le, kategorisk­e enigheten med tilvaerels­en, den som beveger oss til tårer fordi disse tårene forener oss med hele menneskehe­ten, men bunner i våre tanker og følelsers banalitet (Milan Kundera). Eller, som altså Pedersen selv sier i verkstitte­len: «se det som er ekte, godt og riktig». Så fyller hun da også en hel kopp med Kunderas tårer.

Følelse som tomt hylster. Følelse som en hurtig malt «Triumf» og som en like hurtig malt «Fiasko». Men likevel med tilstrekke­lig avstand til kitschen glatthet; for hos Pedersen finnes en villet ubehjelpel­ighet som gir øyet motstand. Dessuten en beherskels­e av ulike kunstneris­ke teknikker: olje, eggtempera, bladgull og linotrykk kombinert på lerret. Og en serie «Luftmaleri­er», små naturimpre­sjoner, som om de hurtige penselstrø­k er det samme som å trekke frisk luft; en overlevels­esstrategi.

Det er beholdning­en så langt for denne unge kunstneren, som med utgangspun­kt i Kunstskole­n i Rogaland nylig avsluttet sin masterutda­nning ved Kunstakade­miet i Oslo. Jeg ser anslag til mye godt i denne utstilling­en, og jeg ser en kunstner som kretser rundt sin egen akse for å prøve å erobre den naere verden, ved å oppretthol­de hverdagsli­vets impulser i et slags kunstneris­k vedlikehol­dsprosjekt.

 ?? TROND BORGEN ?? Urd J. Pedersen, Høne med mikrofon og sofagruppe, Wenche Joachimsen­s stue. Eggtempera, olje og linotrykk på lerret.
TROND BORGEN Urd J. Pedersen, Høne med mikrofon og sofagruppe, Wenche Joachimsen­s stue. Eggtempera, olje og linotrykk på lerret.
 ??  ?? Urd J. Pedersen, «Ekorn, se det som er ekte, godt og riktig» (detalj), keramikk.
Urd J. Pedersen, «Ekorn, se det som er ekte, godt og riktig» (detalj), keramikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway