Stavanger Aftenblad

Terror ute ble markert hjemme

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Friheten til å tro og be skal ikke stoppes av hat og terror. Det var hovedbudsk­apet da flere samlet seg i Stavanger for å markere sorg og solidarite­t etter massakren på New Zealand. Forrige fredag ble 50 personer drept under angrepet på to moskeer under fredagsbøn­nen i Christchur­ch på New Zealand. Én uke etter var det markeringe­r flere steder i verden, også i Stavanger.

– Vi har de siste årene opplevd en farlig trend der bedesteder for ulike religioner er utsatt for angrep. Spesielt moskeer. Dette er spesielt uheldig fordi islam betyr fred og står for fred. Det er forbudt i islam å drepe uskyldige mennesker og spre terror. I Den hellige Koranen sies det at å drepe et uskyldig menneske er som å drepe alle mennesker på jorden. Så høyt er et menneskeli­v verdsatt. Disse hatefulle angrepene vil likevel ikke kunne stanse muslimer for å be i sine moskeer. Muslimer er ikke redde for å dø og vil aldri la ekstremist­er lykkes i sine forsøk på å spre frykt og terror, sa imam Hafiz Muhammed Kokab Noorani i Masjid Hanfiya-moskeen i Store Skippergat­a i Stavanger.

Samtidig takket han for at flere trossamfun­n i Stavanger var til stede i moskeen for å vise sin sympati og støtte etter angrepet på en moské forrige fredag.

Knust

– Menneskere­ttighetene fra 1948 og alle våre religiøse og humanistis­ke idealer blir knust når vi opplever at enkeltmenn­esker tar seg til rette og dreper andre mennesker. Slik som vi hørte fra Koranen står det også i 2. Mosebok: Du skal ikke slå i hjel, sa Gerd Marie Ådna på vegne av Samarbeids­rådet for Tros- og Livssynssa­mfunn i Stavanger (STLS).

Rådet består av elleve ulike tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger og omegn.

– Dette forferdeli­ge skal ikke stoppe fellesskap­et og friheten til å tro og be. Derfor er det viktig for oss å uttrykke vår dypeste medfølelse til ofre og pårørende for den grusomme massakren av mennesker i bønn. Vi har stor forståelse for de som opplever usikkerhet og frykt som følge av dette meningsløs­e hatet. Hat har aldri brakt noe godt med seg, og ondskapen har igjen rammet uskyldige, sa Ådna.

Hat

Flere trakk også fram viktighete­n av samhold.

– Vi må stå sammen mot dette hatet uansett hvilken religion vi tilhører, sa dialogpres­t Odd Kristian Reme.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Vi vil vise solidarite­t og kjaerlighe­t til våre muslimske søsken som kjenner smerten fra Christchur­ch på en mer spesiell måte, sa Gerd Marie Ådna.
KRISTIAN JACOBSEN – Vi vil vise solidarite­t og kjaerlighe­t til våre muslimske søsken som kjenner smerten fra Christchur­ch på en mer spesiell måte, sa Gerd Marie Ådna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway