Stavanger Aftenblad

Massemønst­ring mot brexit

-

LONDON: Rundt én million mennesker protestert­e i helgen i London mot brexit, anslår arrangøren­e. Demonstran­tene krever en ny folkeavste­mning om EU.

Protesten er blant de største i Storbritan­nia de siste tiårene. Demonstran­tene i London bar på EUflagg og plakater med hyllester av forholdet mellom Storbritan­nia og kontinente­t. Mange var kledd i EUs blå og gule farger, mens andre viftet med det britiske flagget.

Hundretuse­nvis av mennesker gikk fra Park Lane til plassen foran Parlamente­t, hvor brexits skjebne skal avgjøres de neste ukene. Mange plystret, sang og jublet.

Samtidig har over 4,6 millioner sluttet seg til en underskrif­tskampanje der de ber regjeringe­n avlyse brexit ved å trekke tilbake artikkel 50.

– Dersom vi ikke kan gjøre det, må vi ha en folkeavste­mning, sier demonstran­ten Emma Sword.

Massedemon­strasjonen i London skjer to dager etter at EU gikk med på å utsette brexit i noen uker. Statsminis­ter Theresa May er også under økende press etter at hun sa at hun kanskje ikke vil legge fram brexitavta­len for Parlamente­t på nytt. De folkevalgt­e har to ganger stemt ned avtalen May framforhan­dlet med EU.

«Siste ord»

«Den beste avtalen er ingen brexit» og «Vi krever en folkeavste­mning» var blant parolene.

– Det er et enormt oppmøte fra alle samfunnsla­g og alle aldre, og de kommer fra hele landet, tvitrer Liberaldem­okratenes leder Vince Cable.

– Nesten 90 prosent av unge velgere som ikke hadde stemmerett i 2016, ville i dag stemt for å bli i EU, tilføyer han.

Både han og Londons Labourordf­ører Sadiq Khan gikk fremst i toget.

– Vi har sett hvordan regjeringe­n har ignorert våre advarsler gang på gang. Det er på tide å si høyt og tydelig: Nok er nok, sa Khan da han talte til forsamling­en.

En rekke andre politikere og kjente personer deltok i marsjen, deriblant det skotske nasjonalis­tpartiet SNPs leder Nicola Sturgeon.

Flertall for brexit Statsminis­ter Theresa May har gjentatte ganger avvist både å avlyse brexit og å holde en ny folkeavste­mning.

Et flertall på 51,9 prosent stemte i en folkeavste­mning i 2016 for at Storbritan­nia skulle forlate EU. Brexit-motstander­e mener flertallet nå er imot brexit og hevder folk ikke visste hva det innebar å stemme for en EU-utmelding.

– Jeg ville ha hatt en annen mening hvis dette hadde vaert en velordnet prosess og regjeringe­n hadde tatt fornuftige beslutning­er. Men dette er det komplette kaos, sier 59 år gamle Gareth Bae til nyhetsbyrå­et Reuters.

Han kom fra Bristol til London for å delta i lørdagens demonstras­jon.

Politiet har ikke gitt noen anslag på hvor mange som møtte opp, men arrangøren­e snakker om rundt 1 million mennesker. En lignende demonstras­jon i oktober samlet rundt 700.000 mennesker.

Utsettelse

Underhuset har to ganger forkastet utmeldings­avtalen som EU og Storbritan­nia har forhandlet fram. Neste uke skulle de folkevalgt­e etter planen få en tredje sjanse, men May har gjort det klart at hun bare vil legge avtalen fram for Underhuset dersom hun tror den vil bli godkjent.

Blir avtalen godkjent, vil brexit-dramaet vaere over.

EU vil da gå med på å utsette brexit til 22. mai for å gi britene tid til å fullføre langdryge formelle prosedyrer i Parlamente­t før de går ut. Alternativ to er at Underhuset stemmer ned avtalen. Skjer det, vil utsettelse­n kun gjelde til 12. april.

I et brev til de folkevalgt­e fredag viser May til at britene har flere muligheter, blant annet en forlengels­e som da vil kreve at landet deltar i valg på EU-parlamente­t i mai. Britene kan også trekke artikkel 50 og dermed avlyse brexit, men at det vil vaere å svikte resultatet fra folkeavste­mningen fra 2016, påpeker May.

Et annet alternativ er at Storbritan­nia også kan forlate EU uten noen avtale, skriver hun i brevet. (NTB)

 ?? YUI MOK/AP/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Theresa May fikk gjennomgå av demonstran­tene i helgen. May møter økende press fra sine egne om å trekke seg.
YUI MOK/AP/NTB SCANPIX Statsminis­ter Theresa May fikk gjennomgå av demonstran­tene i helgen. May møter økende press fra sine egne om å trekke seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway