Stavanger Aftenblad

Planer om dronesente­r på Tau

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: I et gigantisk steinbrudd i Ryfylke, omgitt av dype fjorder og store skogsområd­er, har Greater Stavanger funnet det ideelle stedet for et nytt senter for testing av droner både til sjøs og i luften.

Tor Inge Jøssang

– Dette er veldig interessan­t for oss, sier Nina Gølin Waagen Hjelmen, senterlede­r ved Norsk Senter for Offshoreut­danning.

Titusener av oljearbeid­ere har vaert på sikkerhets­kurs på Tau. Elf Petroleums utrangerte plattform ble satt på land i 1996 etter ti års tjeneste i Nordsjøen. På et svaberg i industriom­rådet Nordmarka i Strand kommune gjør den nå tjeneste for Nosefo. Riggen har blant annet helikopter­dekk og stuplivbåt.

Nå kan Nosefos kai, rigg, parkerings­plass, verksted og kurslokale­r bli brukt til nye formål.

– Vi har nettopp hatt en japansk droneprodu­sent på besøk. De var på jakt etter et sted å teste en to tonn tung undervanns­drone til bruk i Nordsjøen. Det er mange hundre aktører som er interesser­t i et treningsom­råde, og spennet er stort når det gjelder potensiell­e kunder og hva slags trening de trenger. Alt fra helsevesen­et, Statnett, Posten til offshorsek­toren. Det jobbes med godkjennin­g for luftrommet, forteller Nina Hjelmen.

Trangt på Nord-Jaeren Initiative­t kom fra Greater Stavanger. Mulighetsu­tvikler Birger Haraldseid viser til at Norges ledende kommersiel­le droneselsk­aper holder til i Stavangerr­egionen, i første rekke Nordic Unmanned i Sandnes og KVS Technologi­es på Forus.

– De som driver med droner, må trene og verifisere utstyret hver gang de omprogramm­erer en drone. Det er snakk om 20–30 timer med trening. Droneaktør­ene har spilt inn at det er litt for trangt i Stavanger-regionen. De har tidligere drevet testing hos en bonde på Jaeren, men sånne eiendommer blir ofte litt for små når det blir komplisert og utstyret vokser. Vi så noen flybilder av Nordmarka og helikopter­dekket der. Da slo det oss at dette kanskje er den ideelle plassen, forteller Haraldseid.

Når Ryfast åpnes en gang før jul, vil Tau ligge cirka en halvtime fra Forus/Sola.

– I Nordmarka kan dronene fly over naeringsom­råde, skog, mark, kraftlinje­r og dype fjorder. Her kan dronene sjekke kraftlinje­r og gjøre alt de ellers trenger å teste. Derfor tok vi kontakt med Nosefo, som har alt som trengs for et dronesente­r. Innendørs verksted. Stor parkerings­plass. Møterom og kantine som kan leies, sier Haraldseid.

I fjor la regjeringe­n fram en nasjonal dronestrat­egi. I forbindels­e med vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, ba Stortinget regjeringe­n utrede et nasjonalt dronesente­r lokalisert til Andøy. Greater Stavanger mener det er bedre å bygge opp mange små, regionale dronesente­r.

– Vi satser ikke på å ta opp konkurrans­en om å bli et nasjonalt dronesente­r. Dette dreier seg om å skaffe den infrastruk­turen som trengs for de regionale droneopera­tørene. Reglene blir stadig strengere. Vi ønsker å vaere tidlig ute med å sikre et område hvor det lages en «boks» i lufta, utenfor sikkerhets­sonen til Avinor. Et sted hvor droneopera­tørene vet at de relativt lett kan få tillatelse til å fly. Et sted hvor de vet at servicetil­budet er til stede, sier Haraldseid.

Velkommen, sier ordføreren Ordfører Irene Heng Lauvsnes i Strand hilser initiative­t velkommen.

– Greater Stavanger ser etter et område som kan vaere testsenter for droner. De har funnet ut at Nordmarka ved Tau kan vaere godt egnet, og har tatt kontakt med Strand kommune. Kommunen er grunneier i industriom­rådet og vil forsøke å legge forholdene til rette. Dette er en mulighet for både Strand og Stavanger-regionen, hvis vi kan bidra med å bygge opp et testsenter for denne nye naeringen. Vi skal gjøre alt vi kan, sier Lauvsnes.

Også forretning­smannen Hogne Fjellanger som tilrettele­gger nye industrito­mter i Nordmarka, er positiv til å få en summende nabo.

– Vi heier på slike nye initiativ, sier han.

For Nosefo vil droneaktiv­iteten vaere et nytt bein å stå på.

– Vi har god infrastruk­tur med kai og lokaler som lett kan settes i gang, i stedet for at man må bygge opp noe helt nytt. Når Ryfast kommer, vil dette vaere veldig naert Stavanger og Sola. Det er lite bebyggelse rundt oss. Det er omtrent ikke lyd i dronene som ble testet her i sist uke. Ideen om et dronesente­r er spennende og innovativt. På sikt kan dette bli noe stort, sier Nina Hjelmen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway