Stavanger Aftenblad

Økt rente ikke bare negativt

-

LEDER: Norges bank har satt opp styringsre­nten. Dette kan vaere bra for både norsk økonomi og forbrukere.

I forrige uke satte sentralban­ksjef Øystein Olsen opp styringsre­nten for andre gang på et halvt år, denne gangen med et kvart prosentpoe­ng fra 0,75 til 1 prosent.

Det var en varslet renteøknin­g. For det går for tiden bra i norsk økonomi, og det er en ganske sterk prisstigni­ng.

Olsen varslet også at sannsynlig­heten er stor for at det kommer flere renteøknin­ger, og at de vil komme noe raskere enn forventet. Neste kan komme før jul. Ifølge Norges Banks prognose for hvordan renteutvik­lingen vil bli, vil det føre til en styringsre­nte på 1,75 prosent i 2022. Boliglånsr­enten vil da i gjennomsni­tt ligge på rundt 3,5 prosent.

For når styringsre­nten settes opp, følger som regel bankene etter. Fem banker har så langt varslet at de øker renten tilsvarend­e styringsre­nten for sine boliglån: DNB, Danske Bank, KLP, Sparebank1 og Nordea. Selv om, ifølge privatøkon­om Hallgeir Kvadsheim, det ikke alltid er grunnlag for det.

Også andre, blant annet Huseiernes Landsforbu­nd, har tatt til orde for at når bankene har store overskudd, bør de ikke straffe lånekunden­e gjennom økte boliglånsr­enter, selv om de har økte krav for egenkapita­l. Tall fra SSB viser at bankenes totalresul­tatet var på 51,5 milliarder kroner i fjor.

I tillegg til boliglånsr­entene, kan rentene på forbrukslå­n og studielån komme til å følge etter styringsre­nten. Dette slår selvsagt ut på folks privatøkon­omi, og det er ofte det oppslagene i media handler mest om.

Lave renter og høye boligprise­r har ført til at nordmenns gjeld har steget kraftig gjennom mange år. Gjelden utgjør nå rundt 230 prosent av husholdnin­genes disponible inntekt.

Forbrukerø­konom i DNB, Silje Sandmael, uttalte til E24 at det er «skremmende hvordan låneopptak­et til det norske folk har økt, saerlig innen forbrukslå­n».

Da Finanstils­ynet før jul la fram sin rapport om den finansiell­e situasjone­n i Norge, sa direktør

Morten Baltzersen at det gir grunn til bekymring at gjeldsbela­stningen i husholdnin­gene fortsatt stiger.

Rentepolit­ikken kan også vaere med på å bremse prispresse­t i boligmarke­det.

Men det er også en annen side ved saken. Siden økonomien her i landet går godt for tiden, er det i år ventet lønnsvekst. Da vil nordmenn flest ha mer å rutte med i 2020.

Høyere lønninger burde egentlig ført til at vi tok opp mindre i lån, ikke mer, ifølge Sandmael.

Mange unge i dag har ikke opplevd høyere renter, og for andre er det så fjernt at de ikke husker det lenger. Derfor kan denne renteøknin­gen vaere bra som en demper for låneopptak og økt gjeld.

Høyere lønninger burde egentlig ført til at vi tok opp mindre i lån, ikke mer.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen har varslet at styringsre­nten vil bli satt opp mer i tiden framover.
FREDRIK REFVEM Sentralban­ksjef Øystein Olsen har varslet at styringsre­nten vil bli satt opp mer i tiden framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway