Stavanger Aftenblad

Bunadstid

-

DRØS: Er det tilfeldig at det dyreste plagget i skapet også er problempla­gg nummer 1?

Hvis man var et romvesen som observerte oss norske jordboere, er det sikkert mye som ville fortone seg litt underlig. Om våren er det for eksempel en del rutiner mange av oss skal igjennom. Selv om det bare er mars ennå, har

17. mai-panikken begynt å spre seg i enkelte lag av befolkning­en, spesielt i den feminine delen. Vi har nemlig fjoråret friskt i minnet.

I år gidder vi ikke stresse med bunaden, sa vi da. Bunad er nemlig et lunefullt plagg. Ikke nok med at man må stå opp lenge før fuglene fiser for å få den på, men dette ellers så stive plagget har utviklet en fascineren­de evne til å krympe mens det henger i skapet. For hvert år krymper det litt mer. Ganske spesielt, egentlig, siden den bare har hengt der.

På et eller annet tidspunkt innser vi likevel at noe må gjøres. Denne innsikten inntreffer ofte når vi litt forsinket snubler av gårde for å nå barnetoget, og smiler bredt og lykkelig til alle vi møter. Alle de andre ser like glade ut, selv om vi vet hvor ampert det har vaert i de tusen hjem denne morgenen. Men det vi også ser, er alle de flotte bunadene folk har på seg. Og så tenker vi litt beskjemmet på den krympede varianten vi selv har hengende i skapet.

Vi burde helt klart få sydd ut det der merakkelse­t, slik at vi også kan ta del i den kollektive nevrosen som omfatter pussing av bunadssølv og stryking av skjorter det er umulig å stryke. Dette skal tross alt vaere en festdag.

Men det er jo en helt sinnssyk jobb å sy ut bunader. Hvis man gjør en liten feil (og la oss bare innrømme det: Vi er ikke akkurat feilfrie, i hvert fall ikke når det gjelder sying), risikerer man å rasere et plagg som våre formødre har brukt et par årsverk på å konstruere. Det er da den glimrende ideen melder seg: Vi kan jo heller bare slanke oss. Det er faktisk mye enklere enn å sy ut bunader. Dessuten har vi et helt år på oss. Det må jo la seg gjøre. Vi setter straks i gang med en ny diett, fulle av pågangsmot.

Neste år, samme tid: Bunaden har krympet enda mer. Vi ringer sydamen. Neida. Vi kjøper en ny diett-app.

Alle de andre ser like glade ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway