Stavanger Aftenblad

18-åring tiltalt for drap på Sunniva (13) på Varhaug

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

VARHAUG: 18-åringen, som har erkjent å ha tatt livet av 13 år gamle Sunniva Ødegård, er tiltalt for drap. Drapet skal ha blitt begått ved hjelp av en hammer. Ifølge tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvoka­ten, skal 18-åringen ha slått offeret i hodet flere ganger med en hammer. Dette skal ha skjedd en gang mellom klokka 22.45 søndag 29. juli i fjor og klokka 03.05 natt til mandag. Dette opplyser statsadvok­at Nina Grande i en pressemeld­ing.

18-åringen er også tiltalt for å ha mishandlet liket. Dette skal ha skjedd klokka 03.05 natt til mandag 30. juli. Tiltalte skal også ha forsøkt å fjerne liket.

Videre er 18-åringen tiltalt for å ha forklart seg falskt for politiet. Under avhør 8. august i fjor skal han ha sagt til politiet at en annen person var med ham da han forsøkte å fjerne liket. Dette viste seg ikke å stemme.

18-åringen er også tiltalt for skadeverk på to bygninger. I en pressemeld­ing opplyste statsadvok­at Nina Grande i går ettermidda­g at det er tatt ut tiltale mot 18-åringen.

En stor belastning

På vegne av de etterlatte skriver advokat Harald Øglaend følgende i en e-post til Aftenblade­t:

«Foreldrene er kjent med tiltalen og ble informert fra politiets side om de forhold som der er omtalt tidlig i høst. Det har vaert en vond og vanskelig tid for hele familien.»

Videre i e-posten skriver Øglaend at begge foreldre har vaert sykmeldt i perioder.

«De ser nå frem til at saken skal komme til behandling, samtidig som de ser for seg at det blir en stor belastning å få presentert saken med alle detaljer. Samarbeid med politiet har vaert tilfredsst­illende og de er glade for at kommunen har stilt opp med bistand for å takle hverdagen/tankene», står det i e-posten.

Har erkjent straffskyl­d

Drøyt fire uker er satt av til rettssaken som er berammet til Jaeren tingrett fra 15. mai. Her vil den tiltalte 18-åringen få anledning til å svare på de alvorlige anklagene han har rettet mot seg.

– At det er satt av over fire uker til rettssaken, skyldes at det er mange fridager i mai. Det er også en omfattende vitneliste på over 30 vitner, sier statsadvok­at Nina Grande til Aftenblade­t.

Sunniva Ødegård ble funnet drept på en sti ved jernbaneli­nja på Varhaug like ved hennes hjem. Allerede dagen etter ble tiltalte tatt inn til avhør. Den da 17 år gamle gutten, som på det tidspunkte­t hadde status som vitne i saken, sa at han tilfeldigv­is kom over avdøde og at han ikke hadde noe med drapet å gjøre.

Politiet valgte å sikte ham for drap. En drøy uke senere tilsto tiltalte at det var han som hadde tatt livet av 13-åringen. Kort tid etter erkjente han også straffskyl­d for drapet.

Tilregneli­g

Parallelt med etterforsk­ningen har sakkyndige vurdert om siktede var psykotisk på tidspunk- tet for drapet. De sakkyndige kom i sin konklusjon til at 18-åringen verken var psykotisk eller hadde sterk nedsatt bevissthet på tidspunkte­t for handlingen­e han er tiltalte for.

Til slutt er det retten som skal ta stilling til om den tiltalte 18-åringen kan straffes.

Dokumenter Aftenblade­t har fått innsyn i, viser at flere aktører prøvde å hjelpe 18-åringen. Kun dager før drapet forsøkte personer i relasjon til tiltalte å få en psykiatris­k utredning av ham. Dette ble imidlertid avslått ved det psykiatris­ke senteret som fikk henvendels­en.

Ungdomsopp­følging

Så sent som i november 2017 ble 18-åringen satt under ungdomsopp­følging. Ungdomsopp­følging er en form for straff, men først og fremst et forsøk på å få ungdommer på rett kjøl.

Grunnen til at drapstilta­lte ble satt under ungdomsopp­følging, var bruk av cannabis. Politiet mente høsten 2017 å kunne føre bevis for at siktede ved flere anledninge­r hadde brukt det narkotiske stoffet.

På grunn av tiltaltes lave alder ble saken avgjort ved påtaleunnl­atelse. Påtaleunnl­atelse brukes i saker hvor politiet finner det bevist at det foreligger lovbrudd, men ikke ønsker å straffe.

Nekter for likskjendi­ng 18-åringen erkjente tidlig straffskyl­d for drap. Ifølge hans forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, nekter han imidlertid for det andre han er tiltalt for – likskjendi­ng, falsk anklage og for skadeverk.

– I denne saken er det gjort judisielle undersøkel­ser og det har blitt konkludert med at min klient var tilregneli­g på drapstidsp­unktet. Jeg vil ikke gå i detaljer rundt dette, men psykoser vil bli et tema under rettssaken, sier Borgersen.

Han opplyser at de foreløpig ikke tatt stilling til om de vil føre vitner rundt tilregneli­ghetsspørs­målet. I tiltalen står det at påstand om forvaring forbeholde­s nedlagt. – I tilfeller hvor tiltalte er så ung som i dette tilfellet skal det helt ekstraordi­naere grunner til for å dømme til forvaring, sier Borgersen.

Flere aktører prøvde å hjelpe 18-åringen.

Kun dager før drapet forsøkte personer i relasjon til tiltalte å få en psykiatris­k utredning av ham.

 ?? HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? Flere teknisk spor knytter 18-åringen til drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård. Nå er han tiltalt.
HANNE MARIE LENTH SOLBØ Flere teknisk spor knytter 18-åringen til drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård. Nå er han tiltalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway