Stavanger Aftenblad

70 skoler i Rogaland bryter laerernorm­en

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

ROGALAND: Spesielt på 1.-4. trinn sliter skolene med å oppfylle normen som bestemmer hvor mange elever det skal vaere per laerer.

Ragnhild Sofie Selstø

45 av 167 skoler i Rogaland har mer enn 16 elever per laerer på 1.-4. trinn, skriver Fylkesmann­en på hjemmeside­ne sine.

De bryter dermed den nye laerernorm­en, som sier at klasser på disse trinnene skal ha maksimalt 16 elever per laerer (se faktaboks).

Også på andre trinn har flere skoler for mange elever per laerer: y 16 av 169 skoler bryter normen på 5.–7. trinn (ni av disse har over 22 elever per laerer). y 14 av 79 skoler bryter normen på 8.–10. trinn (12 av disse har over 22 elever per laerer).

I snitt har de kommunale skolene i Rogaland en laerertett­het som er innenfor den nye laerernorm­en, dog noe lavere enn landsgjenn­omsnittet.

Svakere i Stavanger Fylkesmann­ens tall kommer få uker etter at ungdomskol­erektorene i Stavanger varslet om en vanskelig økonomisk situasjon som blant annet har ført til kutt i stillinger.

Samtidig blir stadig flere undervisni­ngstimer gitt av personer uten riktig kompetanse.

I 2019 har regjeringe­n totalt øremerket 1,75 milliarder kroner til laerernorm­en, ifølge Kunnskapsd­epartement­et. En oversikt viser at Stavanger får omtrent 52 millioner kroner, Sandnes får 19 millioner, Sola 7 millioner og de tre jaerkommun­ene Hå, Time og Klepp får alle i overkant av 5 millioner hver.

Skal skjerpes inn Utdannings­direktør Marianne Skogerbø tror tallet på ukvalifise­rte laerere vil øke når normen skal innskjerpe­s neste skoleår. Da skal det vaere maks 15 elever per laerer på 1.-4. trinn, og maks 20 på den andre trinnene.

– Dette er en felles utfordring for hele utdannings­sektoren i Rogaland. Hele sektoren jobber i partnerska­p med laererutda­nningene for å bedre utdanninge­n og gjør laereryrke­t mer attraktivt, sier Skogerbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway