Stavanger Aftenblad

Gir grønt lys for nye bommer på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: En enstemmig styringsgr­uppe er enig om opplegget for enda en ny bomring. Det kan gi sju nye bommer i Klepp og Time. Nå er alt opp til politikern­e, lokalt, regionalt og sentralt. Allerede i april/mai skal Klepp og Time si ja eller nei til Utbyggings­pakke Jaeren med lokale tiltak for over 3 milliarder kroner. I juni kommer saken til fylkesting­et.

Dette er klart etter den siste avstemning­en i styringsgr­uppen, som i går ettermidda­g ble holdt i Radisson Blu Atlanic Hotel i Stavanger fordi det ikke var ledige møtelokale­r i fylkets eget hus.

Dermed kan de nye bommene komme om mindre enn to år. De skulle etter opprinneli­ge planer ha kommet samtidig med Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren.

På det avgjørende møtet i styringsgr­uppen i går var det lite som tydet på at noen av partene har fått kalde føtter, til tross for høylytte bomprotest­er i forkant av et kommuneval­g.

Både ordføreren i Klepp og ordføreren i Time bekreftet overfor Aftenblade­t før møtet at de nå vil anbefale pakken i sine kommuner.

Underveis er prioriteri­ngen av tiltakene justert. Men det er full enighet om at den nye tverrforbi­ndelsen fra Foss-Eikeland i Sandnes til E39, sammen med en omkjørings­vei for Orstad og Kvernaland, har øverste prioritert. Bare denne er kalkulert til 1,3 milliarder, men flyttes og får overført 750 millioner fra Bymiljøpak­ken etter forhandlin­ger mellom de to bomringene.

- Denne veien er viktig å få på plass for begge pakkene, sa fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

– Tverrforbi­ndelsen er en forutsetni­ng for å få til en pakke på Jaeren, lød det samstemt fra ordførerne i Klepp og Time.

De var mest opptatt av hvor lang tid det tar før veien kommer.

– Det er ikke gjort over natten, men det kan lett ta noen år, svarte Statens vegvesens representa­nt, Irene Heigre, som generelt antok at byggingen ikke kan starte før om kanskje fire år.

Opplegget må nå også godkjennes av Bymiljøpak­ken, men kommer ikke opp som egen sak i kommunene Randaberg, Sola, Sandnes, Stavanger, ble det opplyst i møtet. - Representa­ntene fra disse kommunene i styringsgr­uppa har ikke gitt signal om at saken må tas opp i hver kommune, sa fylkesordf­øreren.

Dermed kjøres nå den nye bomringen fram til endelig vedtak før sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway