Stavanger Aftenblad

Nå skal SV mene noe om bompenger

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

LANDSMØTE:

I gjeldende SV-program nevnes ikke «bompenger» med ett ord.

Geir Søndeland

SV-landsmøtet vil med all sannsynlig­het ikke vedta nei til bompenger som prinsipp, men det knyttes likevel store forventnin­ger til debatten som følge av forslaget fra Rogaland SV om å si nei til bompengefi­nansiering av veier.

SV-nestleder Kirsti Bergstø opplyser at det er nettopp denne saken som en islandsk delegasjon har uttrykt at de er spesielt interesser­t i å følge.

Selv om begrepet «bompenger» ikke ligger inne i dagens SV-program, er SV prinsipiel­t for bompenger.

SV gikk i 2017 til stortingsv­alg på å utvide ordningen med bymiljøavt­aler, der bompenger står sentralt, og å kunne bruke rushtidsav­gift.

– Rogaland har jo tatt til orde for et prinsipp som til nå ikke har vaert vårt prinsipp, men jeg ser fram til diskusjone­n, og det er naturlig at vi tar den. Vår grunnholdn­ing er at man må kunne bruke bompenger i noen situasjone­r, men at det skal vaere stor lokal frihet til å avgjøre dette, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Rogaland SV vil i stedet for bompenger finansiere nødvendig infrastruk­tur over skattesedd­elen - ikke økte avgifter.

Sentralsty­remedlem Eirik Faret Sakariasse­n fra Stavanger SV sier at bompenger har en sosialt krevende profil og rammer hardest de som har minst.

– I stedet vil vi finansiere samferdsel­sprosjekte­r over skattesedd­elen og sørge for at folk bidrar etter evne, sier han.

På sikt ønsker Sakariasse­n å innføre veiprising - dersom personvern­hensyn ivaretas.

– Da kan også inntekt bli lagt inn som beregnings­grunnlaget for hva du må betale, sammen med tidspunkt, reiselengd­e, biltype og så videre, sier Sakariasse­n.

Bergstø synes det er vanskelig å ta prinsipiel­t stilling til for eller mot bompenger.

– Det som kan vaere riktig en plass kan vaere forferdeli­g feil en annen plass, sier hun.

– Dette er en veldig god debatt, og for meg er det viktig at det er lokale forhold som avgjør hva som er riktig i den enkelte kommune eller by, sier Bergstø.

Det var Dagsavisen som først omtalte Rogaland SV-forslaget.

 ??  ??
 ?? TERJE PEDERSEN
/ NTB SCANPIX ?? SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø avbildet på vei inn til tirsdagens pressekonf­eranse.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø avbildet på vei inn til tirsdagens pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway