Stavanger Aftenblad

Tax (33) tjener ikke nok, i dag må hun reise fra Norge

-

STAVANGER/SOLA: En av gründerne bak kafeen Veggietabl­e i Stavanger har for god utdanning til å jobbe i bedriften hun selv var med på å starte opp. I dag må hun ta med seg mann og to barn tilbake til Madagaskar – etter åtte år i Norge.

Håvard Tanche-Larsen Knutsen

15. mars. Klagen på oppholdsti­llatelsen var ikke tatt til følge.

Hun og familien fikk to uker på seg til å forlate Norge. I dag går flyet til Madagaskar.

Åtte år forsvinner på to uker

I kjellerlei­ligheten i Tananger vasker ektemannen ned kjøkkenet, hun selv jobber med å rengjøre badet. Nesten alle møblene er borte, enten solgt eller lagret hos venner. Kun en liten, rosa skrivepult står igjen i hjørnet av det som en gang var en stue. Her sitter yngstedatt­eren Iriela (3) og ser på Peppa Gris, den eldste datteren på seks år er fortsatt på skolen.

I helga hadde familien ryddesalg i leilighete­n, de fikk inn 8000 kroner. De har også startet en egen innsamling­saksjon. I løpet av to uker skal de prøve å betale ned så mye de kan av lånene de har i Norge.

– Jeg har vaert i Norge i åtte år. Her har jeg fått to barn og startet opp min egen bedrift. I løpet av to uker forsvinner store deler av livet mitt, det synes jeg er vanskelig, sier 33-åringen.

Søkte jobb etter jobb

Tax kom til Norge i oktober 2010, da fikk hun midlertidi­g oppholdsti­llatelse som deltaker i Fredskorps­et. Fra 2011 til 2017 tok hun en masterutda­nning i biokjemi ved Universite­tet i Stavanger. I samme periode fikk hun også to barn. Fra før hadde hun en bachelor og mastergrad i matvitensk­ap fra Madagaskar, som også var godkjent av norske myndighete­r (Nokut, red.anm.)

Til tross for to mastergrad­er, klarte hun ikke å få seg en fast jobb i Norge. Hun endte opp med deltidssti­llinger ved blant annet den franske skolen, en ungdomsklu­bb og Burger King.

Under en gründersam­ling våren 2017 møtte hun sin framtidige businesspa­rtner. Sammen startet de Veggietabl­e AS, som åpnet i lokaler i Pedersgata september 2018.

Selskapet ble registrert i ektemannen­s navn. Tax forteller at årsaken til dette var at hun hadde oppholdsti­llatelse som student og derfor ikke kunne ha selskapet registrert på seg selv.

– Ved Veggietabl­e drev vi kafé-virksomhet, men målet mitt var hele tiden å produsere vegansk kjøtt. Her er min utdanning innenfor biokjemi og matvitensk­ap helt essensiell, sier Tax.

Har for god utdanning

I god tro søkte hun i oktober 2018 midlertidi­g oppholdsti­llatelse som faglaert arbeidstak­er ved Veggietabl­e.

UDI avslo først søknaden, dette ble påklaget av advokat, men utfallet ble det samme. Saken ble videresend­t til Utlendings­nemnda (UNE), som fastholdt UDIs vedtak.

«Klageren får ikke arbeidstil­latelse i Norge. Dette er fordi det ikke er nødvendig med klagerens kompetanse for den stillingen som klageren er tilbudt», står det i det endelige avslaget fra UNE som Aftenblade­t har fått innsyn i.

Årsaken til dette er at hun i arbeidstak­erregister­et er registrert som «kjøkkenass­istent» og ikke som leder av et prosjekt som skal finne nye veganske alternativ­er for kjøtt.

Ett vilkår som ikke var oppfylt, var at Tax’ egen bedrift ikke kunne tilby henne nok i lønn. Det går fram at hun er tilbudt en lønn på 393.000 kroner i året, men hun har krav på 421.700 kroner.

 ?? HÅVARD TANCHE-LARSEN KNUTSEN ?? Tax (33) og ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoaris­oa (37) har fått 14 dager på seg til å forlate Norge. Ektemannen har tatt en master i petroleums­geologi i Norge, men har heller ikke lykkes med å få seg jobb.
HÅVARD TANCHE-LARSEN KNUTSEN Tax (33) og ektemannen Naly Manolotsoa Rakotoaris­oa (37) har fått 14 dager på seg til å forlate Norge. Ektemannen har tatt en master i petroleums­geologi i Norge, men har heller ikke lykkes med å få seg jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway