Stavanger Aftenblad

Sinkgruve er blitt en turistsuks­ess

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAUDA: Allmannaju­vet gikk i balanse allerede første komplette driftsåret, opplyser Per Ritzler, pressekont­akt for Nasjonale turistvege­r.

Tor Inge Jøssang

Sinkgruven­e i Allmannaju­vet har vaert det største satsingen på Nasjonal turistveg Ryfylke. Tre bygninger tegnet av den sveitsiske stjerneark­itekten Peter Zumthor ble åpnet i 2016. Zumthors bygninger er inspirert av Allmannaju­vets gruvehisto­rie som pågikk fra 1881 til 1899, og er en hyllest til arbeiderne som sleit seg gjennom fjellet for å utvinne sink. Det arkitekton­iske verket har fått stor internasjo­nal oppmerksom­het.

I 2018 ble galleriet, kafeen og toalettet supplert med en sti langs Storelva frem til gruveåpnin­gene. Den 800 meter lange stien er restaurert med nye bruer og i den bratte fjellskrån­ingen langs stien er det utført et omfattende sikringsar­beid mot steinspran­g. Stien og gruvene kunne fra og med sesongen 2018 tas i bruk til turer for publikum ifølge med guide. Ved gruveåpnin­gen får de som skal inn i gruvene utdelt hjelmer og lykter som oppbevares i ei bu også tegnet av Zumthor.

15.800 besøkende

Sauda Ferie og Fritid arrangerer guidede turer tre ganger om dagen fra midten av juni til ut august. I sesongen 2018 gikk naer 2000 personer opp til gruvene, fordelt på 200 turer. Besøket i kafeen var i samme periode på over 15.800 personer. Dermed gikk driften i Allmannaju­vet i balanse allerede første året med gruvestien åpen.

– Kombinasjo­nen av Zumthors arkitektur, landskapet og gruvehisto­rien har gitt området et nytt og spennende reiselivsp­rodukt og økt besøk, heter det i årsmelding­en fra Nasjonale turistvege­r.

Rasteplass­en Ostasteidn ved Sandsfjord­en i Suldal er den siste attraksjon­en langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Dette anlegget er tegnet av KAP (Kontor for Arkitektur og Plan as) og er en del av det som markedsfør­es som arkitektur­runden i Ryfylke. Den består ellers av Høse bro på Sand (arkitekt RintalaEgg­ertsson) Energihote­llet på Nesflaten (Geir Grung), med nybygg (LieØyen), sinkgruven­e i Allmannaju­vet (Peter Zumthor). Sauda med unik industrihi­storie rundt smelteverk­et, samt Åbøbyen, Sauda Klubb og Folkets Hus (Gustav Helland). Svandalsfo­ssen (Helge Schelderup i samarbeid med Haga & Grov. Kaibygget på Ropeid (Jensen & Skodvin).

40 infotavler

I 2019 jobbes det med ny rasteplass i Høllesli ved Lysefjorde­n, samt Refnessand­en og Borestrand­a på Jaeren. Nå skal det plasseres ut 40 informasjo­nsavler på utvalgte stoppunkt langs de nasjonale turistvege­ne i Ryfylke og på Jaeren. Dette er et samarbeid med kommuner og reiselivsa­ktører. Et tilsvarend­e tavleprosj­ekt ble gjennomfør­t i Hardanger 2014.

Nasjonal turistveg Ryfylke er 260 km lang og involverer de fem kommunene Sauda Strand, Suldal, Hjelmeland og Forsand i tavleprosj­ektet. Nasjonal turistveg Jaeren er 41 km lang og involverer kommunene Hå og Klepp. Informasjo­nstavlene skal gi de reisende oversikt over severdighe­ter og aktivitete­r i området, samt informasjo­n om attraksjon­er langs Nasjonale turistvege­r. Det vil også bli satt opp noen mindre tematavler som kan fortelle interessan­te historier, for eksempel om historiske hendelser og bygninger eller segner og naturfenom­ener.

For øvrig jobbes det med idéskisser. For Jaeren gjelder det Hårr, Brusanden og Madland hamn. I Ryfylke jobbes det med Helganeset, Kvelven, Hylsskaret og Flesefosse­n.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Den gamle gruvestien i Allmannaju­vet er rassikret. Med gruvestien på plass er Allmannaju­vet en komplett attraksjon.
PÅL CHRISTENSE­N Den gamle gruvestien i Allmannaju­vet er rassikret. Med gruvestien på plass er Allmannaju­vet en komplett attraksjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway