Stavanger Aftenblad

– Det blir ikke ro om «Kielland» før alle arkivene åpnes og ansvar for ulykken plasseres

- Tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mens ulykkesgra­nskinger av store oljeulykke­r i Canada og Storbritan­nia var preget av åpenhet, har «Kielland»-saken i Norge vaert lukket, sier UiSprofess­or Marie Smith Solbakken som har sammenlign­et storulykke­r i de tre landene.

WTor Gunnar Tollaksen

Du skal ikke snakke lenge med en oljearbeid­er om «Kielland» før det kommer fram at de ikke har lit til de konklusjon­ene som granskings­kommisjone­n kom fram til.

Mens ulykkesgra­nskinger av store oljeulykke­r i Canada og Storbritan­nia var preget av åpenhet, har «Kielland»-saken i Norge vaert lukket, sier UiS-professor Marie Smith Solbakken som har sammenlign­et storulykke­r i de tre landene.

Marie Smith-Solbakken kjenner godt igjen den lukkethete­n som preger «Kielland»-ulykken som oljearbeid­er John Reidar Gard fortalte om i Aftenblade­t i går. Bare det at sentrale vitner av «Kielland»-ulykken har vaert tause i så mange år, mener hun viser tausheten som «Kielland»-saken har vaert preget av i alle årene.

Dette henger sammen med funnene Marie Smith-Solbakken har gjort i sitt mangeårige forsknings­arbeid på «Kielland»ulykken: Granskinge­n av «Alexander L. Kielland»-ulykken har vaert preget av hemmeligho­ld og manglende åpenhet. Dette står i sterk kontrast til ulykkene med oljeplattf­ormen Piper Alpha-katastrofe­n i Storbritan­nia og «Ocean Ranger» i Canada.

Lukkede prosesser

«Ocean Ranger» kantret og havarerte utenfor Newfoundla­nd i 1982. Alle de 84 om bord omkom. I 1988 var det en gasslekkas­je på produksjon­splattform­en Piper Alpha i britisk sektor av Nordsjøen. Den eksplosjon­sartede brannen tok livet av 167 mennesker.

Smith-Solbakken og Hans-Jørgen Wallin-Weihe har i en forsknings­artikkel sammenlign­et granskinge­ne av ulykkene og hvordan de ulike landene håndterte dem.

-I ulykken med Piper Alphaplatt­formen viser britene vilje og evne til å peke på ansvar. To arbeidere dømmes post mortem (etter at de døde) fordi de ikke skrudde av gasstilfør­selen som førte til gassutblås­ingen. Det er en kraftig reaksjon fra kommisjons­leder lord Cullen, men han bruker dette som en inngang til å opprulle den dårlige arbeidskul­turen disse to arbeiderne var et produkt av. Arbeiderne selv gjorde bare det som var forventet av dem ut fra det sterkt hierarkisk­e systemet om bord. Hensynet til å oppretthol­de produksjon­en gikk foran sikkerhete­n, forklarer Smith-Solbakken.

Ansvar plasseres ikke

Den britiske håndtering­en av oljekatast­rofen på Piper Alpha mener Smith-Solbakken står i sterk kontrast til den norske håndtering­en av «Kielland»-ulykken. Selv om det norske systemet var på plass med involverin­g og arbeidstak­ermedvirkn­ing, og hvor myndighete­ne hadde reagert sterkt mot Phillips på Alpha-brannen og Bravo-utblåsinge­n, samt mot Mobil for skaftebran­nen på Statfjord A i 1978, ble ikke lovverket brukt mot arbeidsgiv­er og operatør etter «Kielland»-ulykken.

-Det bemerkelse­sverdige med «Kielland»-granskinge­ne er at det overhodet ikke plasseres noe som helst ansvar. «Kielland»-ulykken blir dermed et brudd med de alvorlige ulykkene på 1970-tallet i Nordsjøen. Mange snakker om en kultur før og etter «Kielland», dette er ikke riktig. Myndighete­ne hadde allerede alle verktøyene på plass for å fordele ansvar for ulykken, men gjorde det likevel ikke. Hvorfor skjer dette bruddet? -Kanskje kan det ha med ulykkens størrelse å gjøre. Husk på at oljeselska­pet Occidental, som var operatør da Piper Alpha-ulykken skjedde, måtte pakke sammen sakene sine etter ulykken. Omfanget av «Kielland»-ulykken var så stort at vi ikke skal se bort fra at saken kunne utløst regjerings­krise, at den norske styringsmo­dellen og konsesjons­vilkår ble satt

 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? Granskinge­n av «Alexander L. Kielland» var preget av en autoritaer og lukket tilnaermin­g hvor arbeidere i liten grad ble lyttet til, sier professor Marie Smith-Solbakken.
KNUT S. VINDFALLET Granskinge­n av «Alexander L. Kielland» var preget av en autoritaer og lukket tilnaermin­g hvor arbeidere i liten grad ble lyttet til, sier professor Marie Smith-Solbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway