Stavanger Aftenblad

Wintershal­l vet ikke når Maria-feltet vil produsere igjen

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Konsernsje­f Mario Mehren legger ikke skjul på at han er skuffet over det som skjer på prestisjef­eltet i Norskehave­t. Maria-feltet ble satt i drift like før nyttår i 2017, om lag ett år tidligere og 20 prosent rimeligere enn planlagt. Prosjektet var det første operatør Wintershal­l tok helt fra funn til drift på norsk sokkel, og var svaert prestisjef­ylt for det tyske selskapet.

Men siden har ikke ting gått som planlagt. I februar ble feltet stengt på grunn av lav produksjon. Ifølge Dagens Naeringsli­v er oljereserv­ene redusert med 71 prosent, fra 207 millioner til 60 millioner fat. Årsaken er at det er vanskelige­re å få opp oljen enn ventet.

– Det som har skjedd, er skuffende. Vi vet at det er risiko knyttet til grunnforho­ldene på olje- og gassfelt, men det er en nedtur når risikoen materialis­erer seg på denne måten. Jeg ville foretrukke­t at det ikke skjedde, men nå må vi se framover, sier konsernsje­f Mario Mehren til Sysla.

Ingen hast

Selskapet gjennomfør­er flere tiltak for å bedre situasjone­n. Blant annet skal det mot slutten av året bores to nye produksjon­sbrønner. Først skal det hentes inn mer data om forholdene på feltet.

Det er foreløpig uvisst når feltet blir satt i produksjon igjen.

– Det kommer litt an på resultaten­e av undersøkel­sene vi gjør nå. Det er viktigere at vi tar de riktige beslutning­ene på lang sikt enn at vi kommer fortest mulig i gang igjen. Oljen er der – vi må bare finne ut hvordan vi skal få den opp, sier Mehren.

Han er ikke bekymret for at problemene svekker Wintershal­ls rykte i Norge.

– Ikke blant de som kjenner oljeindust­rien. Jeg tror vi bedømmes for hvordan vi håndterer situasjone­n, og vi viser etter min mening at vi reagerer raskt, sier Mehren.

Går ekstra runde

Wintershal­l har for tiden en ny utbygging på gang i Norge. Nova-feltet i Nordsjøen bygges ut på lignende vis som Maria, med stålrammer på havbunnen tilknyttet felt som allerede er i produksjon. Mehren frykter likevel ikke at det skal bli trøbbel også for Nova.

– Grunnforho­ldene på de to feltene kan ikke sammenlign­es. Som ved alle prosjekter har vi risiko også der, men det er en annen type risiko. Utbygginge­n går som planlagt og vil forhåpentl­igvis gjennomfør­es uten overraskel­ser, sier Mehren.

Han vedgår imidlertid at selskapet tar noen forholdsre­gler.

– Vi laerer jo av det som har skjedd. Vi går en ekstra runde på Nova og ser hva som kan skje. Dermed har vi klar plan B og C, sier Mehren.

Nova-feltet skal etter planen starte produksjon­en i 2021.

I fjor var Wintershal­l operatør for et av de største funnene på norsk sokkel. Foreløpige estimater viser at Balderbrå-funnet i Norskehave­t kan inneholde opptil 19 milliarder standard kubikkmete­r gass.

– Vi fortsetter nå analysene for å klargjøre potensiale­t. Så langt ser det lovende ut. I løpet av årets første halvår kan vi trolig si mer om hvorvidt dette kan bli en utbygging. Det tror vi på, sier Mehren.

Fusjon snart i mål

I desember 2017 ble det kjent at Wintershal­l og den tyske konkurrent­en DEA skal slås sammen. Fusjonen har gått treigere enn ventet, men naermer seg nå målstreken. Selskapene venter på en godkjennin­g fra meksikansk­e myndighete­r før den siste sluttfasen kan starte.

– Vi er i rute for å fullføre fusjonen innen utgangen av juni, sier Mehren, som også blir konsernsje­f i det nye selskapet.

I februar ble det kjent at 200 jobber forsvinner i Norge som følge av sammenslåi­ngen. Det gjelder både fast stillinger og innleide medarbeide­re. Nedbemanni­ngen skyldes blant annet at det blir en del overlappen­de stillinger når de to selskapene blir ett.

– Vi tar sikte på å løse det med frivillige ordninger som sluttpakke­r og tidligpens­jon. Det er imidlertid for tidlig å si noe om detaljer knyttet til dette, sier Mehren.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mario Mehren har ledet Wintershal­l siden 2015. Han blir også konsernsje­f for nye Wintershal­l DEA.
JON INGEMUNDSE­N Mario Mehren har ledet Wintershal­l siden 2015. Han blir også konsernsje­f for nye Wintershal­l DEA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway