Stavanger Aftenblad

Valgobserv­atører kritiserer Thailand-valg på flere punkter

-

BANGKOK: En gruppe internasjo­nale valgobserv­atører har lagt fram en rapport med kritikk av stemmeoppt­ellingen etter valget i Thailand.

Opptelling­en av stemmene var preget av en rekke feil, heter det i rapporten som Asian Network for Free Elections presentert­e tirsdag.

Feilene har ført til kunngjørin­g av noen «svaert unøyaktige» foreløpige resultater, uttaler valgobserv­atørene.

De mener unøyaktigh­etene har ødelagt oppfatning­en av at valget ble gjennomfør­t på korrekt vis.

Landets valgkommis­jon har forsvart opptelling­en av stemmene og varsler at foreløpige resultater skal bli kunngjort fredag.

Til nå er kun et uoffisielt resultat kunngjort. Det omfatter valget på 350 av de 500 plassene i underhuset, opplyste valgkommis­jonen mandag. vil først foreligge 9. mai. Søndag kveld opplyste valgkommis­jonen at hele 1,9 millioner stemmer var underkjent, noe som straks første til anklager om valgfusk.

I enkelte provinser ble over halvparten av stemmene forkastet. Det styrker opposisjon­ens mistanke om omfattende uregelmess­igheter.

Valget ble avholdt i henhold til militaerju­ntaens regler. Den samme juntaen ligger best an til å ta makten som sivil regjering etter helgens valg, selv om opposisjon­spartiet Pheu Thai ser ut til å ha fått flest plasser i nasjonalfo­rsamlingen.

De politiske gruppering­ene er i ferd med å posisjoner­e seg når det skal dannes regjering etter det som var det første valget i landet siden 2011, og dermed også det første siden militaerku­ppet i 2014.

Maktkamp og hestehande­l Partiet Phalang Pracharat, som fremstår som en promilitae­r politisk forlengels­e av juntaen, leder klart med 7,6 millioner stemmer når 94 prosent er talt opp. Dermed kan statsminis­ter Prayut Chan-O-Cha, som tilhører jun- taen og også er deres kandidat til jobben etter valget, påberope seg legitimite­t som en valgt, sivil leder.

Pheu Thai, populistpa­rtiet som kobles til tidligere statsminis­ter Thaksin Shinawatra og som ble kastet i forrige kupp i 2006, fikk 400.000 faerre stemmer. Partiet kan likevel bli det største i nasjonalfo­rsamlingen­s underhus, med 137 plasser, mot Phalang Pracharats 97.

Ekspertene spår dager eller uker med vanskelige forhandlin­ger, der begge sider påberoper seg retten til å danne regjering. Pheu Thai kan søke støtte hos et tredje parti, Fremad for fremtiden, for å danne en regjering som står imot juntaen. Et annet mindre parti, Bumjaithai, kan havne på vippen. I tillegg kan maktkabale­n som nå skal legges, bli påvirket av diskvalifi­sering av kandidater og krangling om uoverensst­emmelser i gjennomfør­ingen av valget. (NTB)

 ?? SAKCHAI LALIT/AP/NTB SCANPIX ?? Juntaens statsminis­ter Prayut Chan-O-Cha kan få ny legitimite­t som valgt leder etter valget i Thailand, som ble gjennomfør­t i henhold til den samme juntaens regler.
SAKCHAI LALIT/AP/NTB SCANPIX Juntaens statsminis­ter Prayut Chan-O-Cha kan få ny legitimite­t som valgt leder etter valget i Thailand, som ble gjennomfør­t i henhold til den samme juntaens regler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway