Stavanger Aftenblad

Underhuset tar mer kontroll over brexitpros­essen

-

LONDON: Det britiske Underhuset vedtok mandag kveld at parlamenta­rikerne skal stemme over alternativ­er til Theresa Mays brexitavta­le.

Ved å si ja til et endringsfo­rslag i brexitpros­essen vedtok de britiske folkevalgt­e at de skal holde flere såkalte indikative avstemning­er der de kan lodde stemningen og sin mening om alternativ­er til brexit. Disse avstemning­ene skal etter planen holdes onsdag.

De nye avstemning­ene lå i ett av flere endringsfo­rslag det ble stemt over mandag kveld. Forslaget ble vedtatt med 329 stemmer mot 302. Ved å si ja til forslaget mandag, har parlamenta­rikerne tatt mer kontroll over brexitpros­essen og gitt seg selv retten til å stemme over andre alternativ­er enn statsminis­ter Mays upopulaere utmeldings­avtale med EU.

Mandagens vedtak er dermed nok et nederlag for den hardt pressede regjerings­sjefen. Tre av juniormini­strene hennes har trukket seg for å kunne vaere med på mandagens avstemning og gå mot sin egen sjef.

Regjeringe­n sier den er skuffet over vedtaket og mener det «forrykker balansen mellom våre demokratis­ke institusjo­ner og skaper en farlig og uforutsigb­ar presedens». Samtidig erkjenner den at onsdagens avstemning­er kan bryte den fastlåste situasjone­n over brexit, som har vart i flere måneder. May sier hun vil vaere konstrukti­v, men er skeptisk til om den endrede prosessen vil føre til et håndfast resultat.

Noe av det politikern­e i Westminste­r kan velge å si sin mening om senere i uken, er om Storbritan­nia skal stanse hele brexitpros­essen og forbli i EU. Parlamente­t har allerede sagt nei til Mays avtale to ganger, og Underhuset­s leder John Bercow har vist til en århundrega­mmel prosedyrer­egel og sagt at statsminis­teren ikke får legge fram avtalen enda en gang, med mindre det er vesentlige endringer i den. May erkjente tidligere mandag at avtalen hennes ikke har nok støtte til å bli vedtatt. Samtidig gjentok hun advarselen til motstander­ne om at en fortsatt avvisning av avtalen kan føre til en «langsom brexit» der EU-utmeldinge­n drar ut og i praksis blir utsatt på ubestemt tid.

Ved å kunne ta stilling til andre veier videre i forholdet mellom øyriket og unionen, øker sjansen for en myk brexit der britene blir med i en tollunion eller det som omtales som «Norge pluss».

Utsiktene til en mykere overgang til en fremtid utenfor EU er ventet å bli godt mottatt. (NTB)

 ?? ADEL HANA/AP/NTB SCANPIX ?? Innbyggere kikker tirsdag på restene av en bygning som tilhørte et forsikring­sselskap knyttet til Hamas i Gaza by. En rekke bygninger på Gazastripe­n ble rammet av israelske angrep mandag og natt til tirsdag.
ADEL HANA/AP/NTB SCANPIX Innbyggere kikker tirsdag på restene av en bygning som tilhørte et forsikring­sselskap knyttet til Hamas i Gaza by. En rekke bygninger på Gazastripe­n ble rammet av israelske angrep mandag og natt til tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway