Stavanger Aftenblad

Rødt på menneskefi­ske

- Ingebjørg Folgerø Bystyrerep­resentant, Stavanger Høyre

POLITIKK: Har Rødt kristne verdier? I sin nylige tale under Oslo Symposium innledet Mimir Kristjánss­on – Rødts ordførerka­ndidat i Stavanger – med å si at «Norge er et land som er bygget på kristne verdier», og listet dem opp som «nestekjaer­lighet, tilgivelse, menneskeve­rd, skam, synd, barmhjerti­ghet, frelse». Så sier han at «kristne verdier er under press i Norge […] den største trusselen kommer fra mammon», og omtaler høyresiden­s politikere som «tollere og fariseere».

Makan til skamløst frieri! Er Kristjánss­on inkompeten­t, eller taler han bevisst mot bedre vitende - som menneskefi­sker?

De ti bud

La oss se på de ti bud, som anses som selve personifis­eringen av kristne verdier. De fleste nordmenn ville nok, hvis de ble spurt om hva som står i de 10 bud, si noe om at «vi skal vaere snille med hverandre og ikke stjele og slå i hjel og sånt». Og for all del, det er sentrale verdier. Men de ti bud handler i hvert fall ikke om Rødts verdisyn.

Bare tre av budene kan sies å vaere allmenngyl­dige og verdibaser­te. Syv av budene vil mange protestere mot hvis de tar seg tid til å tenke etter. y Du skal ikke ha andre guder enn meg: Rent religiøst. y Du skal ikke misbruke Guds navn: Rent religiøst. y Du skal holde hviledagen hellig: Det står faktisk ikke

at du skal ta fri og stå på ski en dag i uken. Det står at dagen skal holdes hellig, altså en religiøs forordning. For øvrig med fint lite støtte i befolkning­en; Bibelen presiserer jo at heller ikke de som arbeider for deg skal gjøre noe denne dagen, og det må jo omfatte bussjåføre­r, piloter, media, helseperso­nell og alle andre som vi lykkelig lar jobbe for oss hver søndag. y Du skal aere din far og din mor: Skal du det? Uansett hvem de er, og hva de har gjort? Dette budet kan også oppfattes som en oppfordrin­g til ukritisk lydighet mot autoritete­r, og mange vil dermed avvise det på idealistis­k og politisk grunnlag. Også Rødt. y Du skal ikke slå i hjel: Ja, en viktig verdi, enten du er

religiøs eller ikke. y Du skal ikke bryte ekteskapet: Igjen et bud som i liten grad har støtte i befolkning­en, iallfall hvis vi ser på skilsmisse­r og utroskap. Og mange vil si at budet primaert har til formål å støtte den bestående samfunnsst­rukturen, noe som mange avviser på politisk grunnlag. Kan hende også Rødt. y Du skal ikke stjele: Ja, en viktig verdi for alle uansett

livssyn. y Du skal ikke lyve: Ja, en viktig verdi som går igjen i

alle livssyn. y Du skal ikke begjaere din nestes eiendom: Nei vel? Hvorfor ikke det? Budet har åpenbart til formål å støtte opp under det bestående. De fattige og underordne­de skal ikke ha tanker om at situasjone­n er urettferdi­g, de skal ikke tenke på revolusjon, men håpe på rettferdig­het i et senere liv isteden. Mange vil ha politiske og ideologisk­e innvending­er mot dette som en fellesverd­i. Ikke minst Rødt, som i sitt prinsippro­gram sier at «det må skje en radikal endring av maktforhol­dene. Dette vil innebaere en demokratir­evolusjon» og at «kapitalism­en har overlevd seg selv. Nå haster det å bli kvitt den». Da kan ikke Rødt samtidig støtte et bud som forbyr folk å klage over at noen andre eier mer enn de selv. y Du skal ikke begjaere din nestes ektefelle, arbeidsfol­k eller andre som tilhører din neste: Som forrige. Er dette en grunnlegge­nde verdi som deles av Rødt?

Tre bud er altså rent religiøse, fire har som primaerfor­mål å vedlikehol­de den eksisteren­de samfunnsor­denen, hvilket f.eks. Rødt ikke ønsker, og bare tre har et innhold vi alle kan enes om: Du skal ikke lyve, stjele eller drepe.

Fellesverd­iene er simpelthen menneskeli­ge

Jeg er spent på hvordan Kristjánss­on skal praktisere det han hevder er gode norske «kristne verdier» hvis han velges inn i bystyret? Antakelig strider syv av de ti bud mot Rødts partiprogr­am.

Hans omtalte norske fellesverd­ier som nestekjaer­lighet, tilgivelse, menneskeve­rd og barmhjerti­ghet er ikke bundet opp til noen spesifikk religion. Verken ateister, muslimer, buddhister eller andre er mindre nestekjaer­lige enn kristne, og det er ingen grunn til å tro at nordmenn før 1030 var slemmere eller mindre tilgivende enn vi har vist oss i ettertid. Skam, synd og frelse er derimot bundet direkte opp mot en religion, og kan ikke sies å vaere allmenne norske verdier.

Og da kan man gjerne spør om det var en fariseer som stod på talerstole­n i Oslo.

Men når Rødt i sitt program sier at «ytringsfri­het, organisasj­onsfrihet, frie valg, frie medier, streikeret­t, religionsf­rihet og uavhengige domstoler som garanterer rettssikke­rheten for det enkelte individ, er grunnlegge­nde» er de helt og aldeles på linje med Høyre. Det har vi sagt – og gjort – i herrens mange år. Skulle vi ikke heller sikte mot disse gode verdiene?

Er Kristjánss­on inkompeten­t, eller taler han mot bedre vitende?

(Teksten ble først publisert på bloggen http://folgero. blogspot.com/?m=1. red.)

 ?? SKJERMDUMP FRA YOUTUBE ?? Mimir Kristjánss­on, Rødts ordførerka­ndidat i Stavanger, talte på Oslo Symposium om kristne verdier.
SKJERMDUMP FRA YOUTUBE Mimir Kristjánss­on, Rødts ordførerka­ndidat i Stavanger, talte på Oslo Symposium om kristne verdier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway